Daar is de lente, daar roept de tuin: wat mag je al doen en waar moet je zeker afblijven

Steven Richardson
Het is al enkele weken bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. Bij tuinliefhebbers kriebelt het, maar mag er nu al gewerkt worden?
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lente in februari, het is erg uitzonderlijk. Normaal bedraagt de temperatuur nu 7 graden, maar voor woensdag is plaatselijk tot 18 graden aangekondigd. Is het mooie weer ook het startsein om het tuingerief boven te halen? Ja en neen, zo zegt onze tuinexperte Laurence Machiels.  “Wie echt niet kan wachten, mag snoeien, planten en het gazon al een beurt geven”.

WAAROM JA

“Er valt nog veel te snoeien in de tuin en dat mag vanaf nu. Rozen, druivelaars, vijgenbomen, bessen, blauwe regen: als je daarmee klaar bent, is je zaterdag wel om. Blijf wel van de hortensia’s af. Je komt misschien in de verleiding om de gedroogde bloemen te verwijderen, maar daarvoor is het nog te vroeg. Wacht daarmee tot in april”.

“Het is nu ook een heel goed moment om hagen, struiken, fruitbomen, bessen en rozen te planten. Let wel op dat de grond niet te zompig is, bijvoorbeeld als je tuin in een put ligt. Maar ik denk wel dat de meeste tuinen dit weekend voldoende opgedroogd zullen zijn.”

Gooi niet klakkeloos kalk. 73 procent is overbekalkt

Laurence Machiels

“Ook aan het gazon mag je beginnen, opnieuw op voorwaarde dat het niet te nat is. Je mag kalken maar neem eerst een bodemstaal. Dat kost ongeveer 10 euro in een tuincentrum en dan weet je of het wel echt nodig is. In Vlaanderen is 73 procent van de gazons overbekalkt. Gooi dus niet klakkeloos kalk. Je kan ook je gazon al ontmossen, liefst met een biologisch product.”

WAAROM NEEN

“Veel mensen denken dat ze nu al de bloementuin mogen opruimen en de siergrassen snoeien. Wacht daar toch nog even mee. Er zitten veel insecten zoals lieveheersbeestjes in die gewassen die nog bescherming nodig hebben tegen de kou. In mijn tuin overwinteren twee egels tussen de siergrassen. Je gaat die dieren te vroeg wekken uit hun winterslaap. De stengels van de bloemen en siergrassen beschermen de jonge scheuten ook tegen de vorst die zeker nog komt.”

“De moestuin laat je best met rust. Als je toch ongeduldig bent, kan je binnen al paprika of pepers of sla zaaien om later buiten uit te planten. Je kan ook al bloembakken vullen met viooltjes, primula’s of madeliefjes, en bloembollen van narcissen en blauwe druifjes. Die vind je nu volop in het tuincentrum.”

“En wie daarna nog energie overheeft, mag ook altijd het terras schuren en ontmossen.” 
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erik Neyt

  Zeker nog geen plantjes planten,ijsheiligen zijn er pas in Mei,dus wat nu al in de grond gestopt word,maakt zeer veel kans om nog te bevriezen,in Maart zeker kunnen er nog zeker nachten van vorst zijn,na elkaar zelfs.

 • Christine Laevers

  Mijn sjalotten en tuinbonen zijn gezaaid. Ik kan ze afdekken bij te veel regen. De perziken en nectarinen staan op 'springen' en dat is veel te vroeg! De bloesems gaan kapot geregend of gevroren worden. Aan de oude strobaal kom ik niet - al heb ik die nodig - want daar overwinteren slangen in. Maart en april zullen ons enthousiasme wel bekoelen. Zo is het dan maar.

 • Marie Vandam

  Als je binnengezaaide groenten onder een plastic tunnel in je tuin kan planten kan je al bv tuinbonen zetten ik doe dat al jaren ! De seizoenen verschuiven !veel houden daar geen rekening mee !

 • Melvin Milleville

  Heb een tak gesnoeid van een druivelaar en hij bloedde dus daarvoor is het al te laat

 • DIRK RASSCHAERT

  Wanneer men stelt dat bomen reeds moesten gesnoeid zijn wens ik die persoon er op wijzen dat dit niet geldt voor notelaars. Die mogen pas gesnoeid worden wanneer ze vol in blad komen, anders "bloeden " ze dood. Nooit opgemerkt dat de takken hol zijn? Die bladvorming zorgt er voor dat de sappen naar de bladeren gaat en niet naar de wonde veroorzaakt door het snoeien!