D'Ieteren bracht al 15.000 wagens met sjoemelsoftware in orde

Photo News
D'Ieteren, de Belgische invoerder voor de merken van het Duitse autoconcern Volkswagen, heeft al bijna 15.000 wagens met sjoemelsoftware in orde gebracht. Dat is vernomen bij een woordvoerder van D'Ieteren. Het gaat om zowat vijf procent van het totale aantal betrokken wagens in België, dat om en bij de 315.000 ligt.

Er werden door D'Ieteren tot dusver 38.000 brieven verstuurd naar klanten met de vraag om hun auto binnen te brengen om hem in de regel te stellen. Een op de drie klanten gaf dus onmiddellijk gevolg aan de brief. Daarna stuurt D'Ieteren nog een tweede brief en zo nodig een aangetekende brief. Maar klanten kunnen de aanpassing bijvoorbeeld ook uitstellen tot hun volgende onderhoud of garagebezoek.

De reeds teruggeroepen auto's betreffen modellen met een 2.0-liter motor, waarvoor Volkswagen van de Duitse autoriteiten (KBA) groen licht gekregen heeft voor de technische aanpassing. Binnenkort start D'Ieteren ook met het terugroepen van auto's met 1.2-liter motor, waarvoor ook goedkeuring is gegeven. Voor auto's met 1.6-liter motor, die grosso modo de helft van het totaal uitmaken in België, is het nog wachten op groen licht. Volkswagen hoopt tegen begin volgend jaar van de autoriteiten de goedkeuring te hebben voor de technische oplossingen van alle modellen.