Cursus reanimeren voor leerlingen in het secundair in Franstalig België

David Legreve
Marie-Martine Schyns, minister van Onderwijs in de Franse Gemeenschap, lanceert een proefproject in 10 scholen waarbij leerlingen een cursus reanimeren bij een hartstilstand krijgen. Dat staat te lezen in SudPresse en was ook te horen op Bel-RTL. Bedoeling is de cursus te veralgemenen tegen 2025.

In België overleeft minder dan 10 procent van de mensen een hartstilstand. Ons land beschikt wel over een uitgebreid netwerk aan ziekenhuizen, maar er zijn onvoldoende mensen die eerste hulp kunnen verlenen. 

De opleiding die minister Schyns samen met twee vzw's heeft uitgewerkt voorziet in een cursus van 10 uur. Die uren worden gegeven door de leerkracht lichamelijke opvoeding en zouden gespreid worden over verschillende jaren.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jintha peeters

  zal overal verplicht moeten worden is sommige landen is dit het geval al

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Kunnen ze dat niet federaal regelen ? Elkaars snoepjes afpakken daarvoor betalen we ze toch niet ,

 • jintha peeters

  zal overal verplicht moeten worden in de meetste landen is dit het geval al

 • Peter Yamaha

  Waarom geen beroep doen op de oefenbegeleiders van dienst 112?,die mensen zijn perfect opgeleid en hebben massa's ervaring met het echte werk !.

 • Dan Midden

  eindelijk! Snap niet dat dit niet al jaren geleden verplicht werd ingevoerd. Geef elk kind 40u EHBO les vanaf 6jarige leeftijd! In het begin gaat het dan over dat medicijnen geen snoepjes zijn tot hartmassage op 16jarige leeftijd. Hierdoor heb je na een paar jaar een gans EHBO korps dat kan inspringen bij rampen of aanslagen, en ook bij hulp aan familie , buren en op feestjes! Eerste minuten zijn vaak cruciaal!