Cultuursector buigt zich vandaag over actieplan tegen grensoverschrijdend gedrag

EPA
Overleg Kunstenorganisaties (oKo), de federatie van de professionele kunstenorganisaties, werkt aan een strategisch actieplan om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer aan te pakken. Vandaag buigen 210 kunstenorganisaties zich gezamenlijk over de uitwerking ervan.

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) bond eind november nog maar eens de kat de bel aan. Hij zei dat de zaak van televisiemaker Bart De Pauw slechts het topje van de ijsberg is. Caron heeft naar eigen zeggen weet van vele andere verhalen van grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector. Hij wil dat er over het probleem gepraat wordt, in plaats van in de doofpot te stoppen. 

OKo werkt, samen met het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten, aan een strategisch actieplan om het grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer aan te pakken. Het plan moet de bestaande instrumenten en de procedures voor melding, behandeling en sanctionering onder de loep nemen.

"Objectieve registratie, deskundige analyse en serene behandeling van klachten is hard nodig", zegt oKo vrijdag. "De kunstensector wil dat iedereen die in de kunsten werkt, zowel in vast verband als freelancers, kan spreken, gehoord wordt en vertrouwen kan hebben in de deskundige oplossing die geboden wordt. Een grondige sensibiliseringscampagne moet daarbij helpen".
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gilbert Vermeersch

  Sta daar achter, dit is een stap in de goede richting, of dat veel zoden aan de menselijke hormonen dijk zal brengen... Ook meer dan nodig een comité voor grensoverschrijdend natuur vervuilen oprichten, met de Nederland in de hoofdrol. Beerput-Nederland reportage gisteravond gezien, een ware schande in het landje van multinationals. Mag de Belgische media hierover rapporteren al is het grensoverschrijdend?

 • dol de peeze

  Pff wat gaan we wel nog mogen? Kijken mag al niet meer, als je iemand op date vraagt zal het ook al grensoverschrijdend zijn zeker? Blijf verder doen de mensheid is zichzelf lekker aan het uitroeien.

 • Erwin Lambrechts

  houd het dan nooit op die zever zeg

 • marc WERBROUCK

  Het gaat over de hele maatschappij en niet enkel over een paar bekende uit de cultuursector. De mensen uit die sector zouden de meest assertieve moeten zijn! Maar wat doen om een rol te krijgen nietwaar?

 • Jean De Grande

  "Caron heeft naar eigen zeggen weet van vele andere verhalen van grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector". Waarom heef hij dan altijd gezwegen? Zwijgen is toestemmen, dus medeschuldig. Wat een hypocrieten zijn die groene onnozelaars toch. Trouwens, zo lang er mannen en vrouwen zijn die hun lichaam verkopen voor geld, macht en roem zal er maar weinig veranderen of ze moeten een bordje bij hebben met "wil niet" of "wil wel".