Cultuurminister Sven Gatz op stage in Vlaamse musea om decreet te evalueren

Om de werking van musea beter te leren kennen, in de aanloop naar een nieuwe subsidieronde en mogelijk ook een decreet, gaat Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) dit weekend op 'stage' in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) in Antwerpen en het Groeningemuseum in Brugge.

In het Gentse Museum voor Schone Kunsten kreeg Gatz zaterdagvoormiddag te horen hoe een tentoonstelling wordt opgebouwd. Minister Gatz, ook bevoegd voor Jeugd, beschilderde daarna samen met kinderen kogels in het jeugdatelier, alvorens kennis te maken met de restaurateurs van het Lam Gods.

"Het is fascinerend hoe verschillende elementen samenkomen, zowel technisch als wetenschappelijk, maar ook artistiek en kunsthistorisch", zei Gatz na een ontmoeting met onder meer hoofdrestaurateur Bart Devolder en professor emeritus Anne van Grevenstein-Kruse. Gatz had overigens ook lovende woorden voor het publieksluik verbonden aan de restauratie.

De 'stagebezoeken' kaderen in een doorlichting van de regelgeving van musea, archieven en erfgoedconvenanten. "De verschillende spelers vallen momenteel onder verschillende decreten en er is almaar meer interactie", verduidelijkt Gatz. "In het najaar of begin 2016 volgt een eerste nota om te bekijken of we tot een nieuw decreet moeten komen die meer bruggen bouwt tussen de sectoren." Over twee jaar volgt een nieuwe subsidieronde, hopelijk met meer middelen, aldus Gatz, en mogelijk wordt daar ook een nieuw decreet aan gekoppeld. "Op het terrein is al veel interactie, maar we willen die versterken."

Zaterdagnamiddag bezoekt Gatz nog het extern depot van het KMSKA in Kallo (Beveren). Hij krijgt te horen wat er allemaal bij komt kijken wanneer een schilderij vertrekt voor een tentoonstelling op een externe locatie. Zondagnamiddag sluit Gatz zijn 'stageweekend' af in het Groeningemuseum in Brugge. Hij zal er onder meer kennismaken met de kassa en vestiaire, het vermaarde Steinmetzkabinet (prentenkabinet) en een handje toesteken in het technisch atelier.