Cuba-trip van Waalse vakbond kost 120.000 euro

Archiefbeeld van badplaats Varadero.
thinkstock Archiefbeeld van badplaats Varadero.
De Waalse socialistische vakbond FGTB ligt onder vuur nu bekend geraakt is dat de leiding 60 metallo's trakteert op een snoepreis naar Cuba. Geraamd prijskaartje: ruim 120.000 euro. Op kosten van de leden.

Terwijl het land gisteren rood kleurde tijdens het Feest van de Arbeid was dat voor zestig leden van de FGTB - de Waalse tegenhanger van het ABVV - eerder 'roodverbrand'. Zij verblijven immers al sinds 27 april in de Cubaanse badplaats Varadero. Nog tot 4 mei verblijven ze er in het luxueuze vijfsterrenhotel Meliá. Een kamer kost er 230 euro per nacht. "Ik heb het eens berekend: deze reis kost meer dan 2.000 euro per persoon", zegt een militant die vriendelijk bedankte voor de uitnodiging van de FGTB-top. "Allemaal gefinancierd door het uitvoerend comité van de metaalvakbond van Henegouwen-Namen. Betaald door de leden, dus."

Ook vier jaar geleden gingen de metallo's van Henegouwen-Namen al eens op reis, naar Polen. Dat het nieuws over de nieuwe snoepreis uitgerekend uitlekte op de dag waarop tal van socialistische kopstukken fulmineerden tegen de besparingen van de overheid, maakte het voor de rode vakbond extra pijnlijk. Maar bij de FGTB wilde niemand reageren op het exces. Wél kwam er een subtiele sneer van MR-voorzitter Olivier Chastel. "Onze vertegenwoordigers? Die zitten in Geldenaken." Daar vierden de Franstalige - en ook heel wat Vlaamse - liberalen het Feest van de Arbeid.

LEES ER MEER OVER VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE