Crucke (MR) over federale impasse: “Misschien kan Conner Rousseau iets proberen?”

Jean-Luc Crucke.
BELGA Jean-Luc Crucke.
Het is onduidelijk wie de federale formatie straks uit de impasse moet halen, maar volgens Jean-Luc Crucke (MR) moet alles op alles gezet worden om toch een regering te vormen die de socio-economische uitdagingen kan aanpakken. Nieuwe verkiezingen of een noodregering moeten volgens hem vermeden worden. Bij nieuwe verkiezingen is het land "kapot", meent de Waalse MR-minister. En een noodregering is een plan-B. “Ik geloof nog in een plan-A", liet hij in ‘De Ochtend’ optekenen.

De federale formatie lijkt op slot te zitten, nu de PS de deur gesloten heeft voor een regering met de N-VA en CD&V blijft aandringen op een regering met de N-VA. Crucke erkent dat de situatie bijzonder moeilijk is, maar hij doet wel een oproep om de handdoek nog niet in de ring te gooien. Pistes als nieuwe verkiezingen of een noodregering wijst hij van de hand. Hij roept de betrokken partijen op het eigenbelang te overstijgen en het algemeen belang te laten primeren.

Dat de PS de deur sluit voor de N-VA is volgens Crucke zelfs "gevaarlijk". "De toestand van het land is niet alleen moeilijk op socio-economisch vlak, maar ook op communautair vlak. Als je dan tegen de grootste partij van Vlaanderen zegt dat je niet met hen wil regeren, is dat gevaarlijk", aldus Crucke.

Lange zucht
Maar wat nu? Op die vraag antwoordt Crucke met een lange zucht. Wie is er nog in staat de formatie acht maanden na de verkiezingen uit het moeras te trekken? Crucke sluit niet uit dat informateur Georges-Louis Bouchez zijn opdracht wil voortzetten. "Of misschien kan sp.a-voorzitter Conner Rousseau iets proberen? Of een CD&V'er? Of samen?”

Conner Rousseau.
BELGA Conner Rousseau.

Onduidelijkheid troef dus. Crucke blijft wel geloven in een oplossing en zegt dat zijn partij deel wil uitmaken van die oplossing. "Als het brandt, dan is er een brandweer nodig en mijn partij wil die rol op zich nemen.”
92 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • lieve vanderstraeten

  Beste Tom, het gaat over de Vlaamse miljarden! Zeker wil ik geen vier klimaatministers. Wat gaan we dan terug samen doen, denkt ge dat de Walen bezorgd zijn over de vier klimaatministers, ik denk het niet! Het is het Vlaamse geld dat telt.

 • Maria de swert

  Zouden ze nu echt zolang treuzelen , totdat de mensen echt eens op straat moeten komen om hun gedacht eens te zeggen !!!

 • August Leemans

  Als er niks positief uit de bus komt voor Vlaanderen dan mag je gerust zijn dat bij de eerst volgende verkiezingen er meer Vlaams zal gestemd worden dan ooit te vore. Door zo afwijzend te zijn tegenover de verzuchtingen van het Vlaamse volk langs Waalse kant schiet men zich alleen maar harder in de voet.

 • Tom Faes

  Beste lieve over het communautaire willen 85 % van de Belgen niet praten . Dat is toch duidelijk . Zou het niet beter zijn een aantal zaken terug te halen naar het federale of vindt u vier ministers van klimaat een zuinige oplossing en de geluidsoverlast in Zaventem etc, etc trek uw ogen eens open en laat je wat minder bedonderen door de postjes pakkerij partij van nva.

 • Ferdinand Nuyts

  Laat het Vlaams Belang een regering vormen die hebben gewonnen, de wil van de kiezer respecteren AUB.