Crombez wil dat parlement dossier van vermoorde Julie oppikt na de verkiezingen

Sp.a-voorzitter John Crombez.
BELGA Sp.a-voorzitter John Crombez.
Sp.a-voorzitter John Crombez wil dat het parlement zich snel na de verkiezingen buigt over het dossier rond Julie Van Espen, de 23-jarige Antwerpse studente die een week geleden om het leven werd gebracht. Maar intussen roept hij op de sereniteit te bewaren en als politieke partijen niet te proberen met het dossier stemmen te winnen.

De enige partij die politiek reageerde op de feiten, was Vlaams Belang. Voorzitter Tom Van Grieken vroeg het ontslag van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Dit tragisch voorval mag niet worden misbruikt om niet te spreken over bepaalde problemen bij Justitie", verdedigde Van Grieken vandaag die eis in De Zevende Dag op Eén en op VTM Nieuws. Hij zal trouwens "ingetogen" meestappen in de stille mars tegen seksueel geweld.

John Crombez zal dat niet doen. Hij wil de sereniteit bewaren en niet in volle verkiezingsstrijd proberen stemmen te halen uit de feiten. Maar na de verkiezingen belet niets het parlement zich over het dossier te buigen, aldus Crombez in De Zevende Dag. Er rijzen volgens hem immers vragen over bijvoorbeeld het mogelijke vluchtgevaar van de vermoedelijke dader. "Ze hebben er een soep van gemaakt", vindt Crombez.

Verantwoordelijkheid

Ook Zuhal Demir (N-VA) zal niet deelnemen aan de mars. "Elke politicus moet zelf uitmaken of hij gaat. Hopelijk nemen er zoveel mogelijk mensen deel en verloopt alles sereen. Maar politici moeten aan oplossingen werken en beleid voeren."

Het ontslag van minister Geens eisen is volgens Demir een onzinnige eis, vermits de regering ontslagnemend is. Wel is het voor haar duidelijk dat Justitie een fout heeft begaan en dat de politiek een verantwoordelijkheid draagt. "Minister Geens draagt wel een verantwoordelijkheid, maar ik ook draag een verantwoordelijkheid.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • PETER PERMENTIER

    Ik vind dat er wat teveel van deze feiten gebeuren in dit land. Wat een resultaat is van laksheid, gevoed door het zwakke beleid van dit land, en plus de verschillende straf uitspraken in dit land, in Brussel bv anders dan in Vlaanderen, en dan weeral anders in Wallonie etc. Is hieruit te besluiten dat het land een warboel is van je welste, dus in justitie wordt het tijd dat de strafuitspraken eens uniform en gelijk aan waar een straf wordt uitgesproken, ik denk dat nooit te verwezenlijken is.