Crombez: “Sp.a is federaal niet getrouwd met PS”

BELGA
Sp.a-voorzitter John Crombez is ondanks het verlies voor zijn partij tevreden met de manier waarop de socialisten de campagne hebben gevoerd. Dat zei hij in De Ochtend. De voorzitter voelt zich niet geroepen om in een regering te stappen, maar is federaal niet getrouwd met de PS, zei hij. “Er valt weinig goeds van te rapen, maar alles kan als de kaarten zo, zo, zo complex liggen.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De sp.a moet overal in Vlaanderen verlies incasseren, maar spijt is er bij voorzitter Crombez niet. “Ik ben blij met de campagne en met de manier waarop we ze gevoerd hebben”, klonk het in De Ochtend op Radio 1. De socialisten zetten in veel provincies in op jonge nieuwkomers, zoals Conner Rousseau in Oost-Vlaanderen of Melissa Depraetere op de West-Vlaamse Kamerlijst, en daar is Crombez tevreden over. “Die combinatie van ervaring en vernieuwing, ik ben heel blij dat we dat zo gedaan hebben.”

De vraag of Crombez moet opstappen als voorzitter van de partij werpt zich op, nu de sp.a opnieuw een verkiezingsnederlaag boekt. Maar de partij houdt later dit jaar sowieso nog voorzittersverkiezingen, zei hij. “De leden zullen daar dan over beslissen. Ik heb veel mensen binnen de partij nog niet gezien, maar ik vermoed dat ze dat ook wel zullen vinden aangezien er toch voorzittersverkiezingen op de planning staan.”

De socialisten voelen zich momenteel niet geroepen om in een regering - Vlaams of federaal - te stappen, zei Crombez nog, al wil hij wel ingaan op de waarschijnlijke uitnodiging van grootste partij N-VA. “Ik denk dat bescheidenheid belangrijk is op dit moment. We pakken verlies, houden op een paar plaatsen stand, maar als je verlies pakt, moet je niet staan kijken om in regeringen te stappen.” Op federaal niveau is sp.a niet getrouwd met de PS, al zijn de socialisten opnieuw de grootste politieke familie in de Kamer. “In een federale regering stappen zonder de PS kan, zij hebben dat ook al gedaan zonder ons. Er valt weinig goeds van te rapen maar alles kan als de kaarten zo, zo, zo complex liggen.”
48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Filip Catz

  Politieke partijen werden ooit opgericht om de belangen van hun respectievelijke achterban te verdedigen, en laat dat nu net zijn wat deze duurbetaalde ivoren-toren wereldvreemde heren of dames niet doen. Ik vind dat ze allemaal de eer aan zichzelf mogen houden door toe te geven dat ze niet capabel zijn voor hun jobs, en dan gewoon verdwijnen.

 • Raf Coppens

  tis pertang heel simpel zunne, dat de trados en jullie het vertrouwen van de kiezers al jaren schenden en dan komen moeilijk doen, teleurgesteld zijn en dan de schuld naar anderen willen doorschuiven....als het volk kon kregen jullie allemaal je C4.

 • Verhaegen ivo

  Nu nog in een regering met de NVA en de SPa bestaat niet meer binnen 4 jaar. Trouwens van opstal, de nva DOET ons al langer werken nl tot 67 jaar of is dat ook weer beslist door de sossen

 • Jan Verstrepen

  Socialisten hebben heel veel goed gedaan voor de mensen in het verleden helaas heeft de nieuwe generatie vergeten voor wie ze stonden, niet voor heel de wereld maar voor onze werkmensen en dat zijn ze vergeten.

 • Gino Denil

  Dat ze kiezers verloren hebben en ongeloofwaardig werden komt juist omdat ze met de N-VA in de Schelde gedoken zijn in Antwerpen. Hetzelfde als wat Groen overkwam door de liberalen op te vrijen in Gent en Oostende. Dan hebben de postjes voorrang. En samen hebben ze zich eerst zich domweg uit elkaar laten spelen door Dewever. Maar die heeft daardoor de loper uitgespreid voor het VB en zal daardoor verzwakt in de federale regering zitten.