Crombez roept achterban bijeen: wil sp.a in Vlaamse regering?

John Crombez, voorzitter sp.a
Photo News John Crombez, voorzitter sp.a
John Crombez roept vanavond alle afdelingsvoorzitters van sp.a bijeen om te horen wat ze vinden van deelname aan de Vlaamse regering. Vermoedelijk weten we al dit weekend of Bart De Wever (N-VA) nu in zee gaat met sp.a of CD&V.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Kleurt de volgende Vlaamse regering nu Zweeds of Bourgondisch? Na een maand stilstand zou het antwoord op die vraag wel eens heel snel kunnen vallen. Open Vld lijkt een zekerheid, CD&V en sp.a liggen in de weegschaal. Al van voor de verkiezingen heerst de indruk dat De Wever CD&V zou kunnen inruilen voor sp.a, zoals hij eerder in Antwerpen deed. Maar sinds 26 mei liggen die kaarten heel slecht. Een Bourgondische coalitie heeft amper twee zetels op overschot en bij de verschrompelde sp.a is de appetijt om Vlaams met N-VA te regeren beperkt. Onder anderen ex-voorzitter Bruno Tobback liet zich onlangs nog sceptisch uit over samenwerking met N-VA.

Maar de sfeer is aan het omslaan, valt in de partij te horen. Met name onder invloed van federaal informateur Johan Vande Lanotte, die een Vlaamse Bourgondische coalitie als een glijmiddel ziet voor de besprekingen tussen N-VA en PS op federaal niveau. Omdat de Vlaamse fractie echter diep verdeeld is, roept John Crombez nu de raad van voorzitters en secretarissen van alle afdelingen bijeen. Dat is een orgaan dat niet zo vaak samenkomt, maar waar de aangeslagen Crombez nog veel steun geniet. Hij schakelde de raad eerder in om de decumul door te duwen.

Of dat betekent dat CD&V gezien is als de sp.a-basis ‘ja’ zegt, is nog niet duidelijk. “Onze lat ligt heel hoog”, klinkt het bij de sp.a-top. N-VA houdt strategisch alle opties open: “Tegen of tijdens het weekend wordt de knoop doorgehakt.”
343 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Ver Eecke

  Niet kappen op de socialisten maar wel de waarheid zeggen want zij hebben het toegelaten en waren erbij toen het niet op kon . En vergeet niet zowel aan Vlaamse kant als Waalse kant zaten ze in alle fraude dossiers ! Die ik niet wil opnoemen want zijn er teveel !!!! Dus ( woordje dat ze graag gebruiken ) democratische sjoemelaars .

 • Gerd Bonte

  Democratie zegt NVA+VLD+VB. Rutten houdt dit tegen. Zal VLD duur komen te staan volgende verkiezingen.

 • Johan Vandekerckhove

  Opnieuw gaan stemmen . Vlaams belang wordt de grootste partij van Vlaanderen . Amen en uit .

 • jos De Decker

  De socialisten maken schulden om diegenen die het nodig hebben te helpen, de rechtse partijen maken schulden om diegenen die al veel hebben nog meer te geven. En toch op de socialisten blijven kappen. Onbegrijpelijk.

 • Guy Van Becelaere

  Al de vorige begrotingen waren vervalst en er werd massaal geld geleend en dit om de zuilen terwille te zijn, die financien moeten controleren zijn allen politiek benoemd moet er nog zand zijn !!!