Crombez: "Regering pakt terreur onprofessioneel aan"

PHOTO_NEWS
De voorbije weken stond de oppositie als een front achter de regering in het terreurdossier. Nu komt er toch kritiek van s.pa-voorzitter John Crombez. De organisatie en communicatie zijn "onprofessioneel" en de maatregelen die genomen worden zijn "politiek gemotiveerd". Dat zei hij aan VRT. Crombez pleit voor een speciale regeringscommissaris.

"Je ziet dat door de manier waarop de afgelopen dagen met het dossier is omgesprongen, de onrust alleen maar groter is geworden. Ik vraag me echt af of de mensen die nu aan het roer zitten ook experten zijn. Het is te veel politiek gestuurd."

"In het begin hebben we meteen gezegd dat we allemaal gingen samenwerken, want er was maar één doel: de veiligheid. Maar we zijn nu twee weken verder en je ziet dat niet alleen de communicatie maar ook de manier waarop de maatregelen worden uitgerold politiek gemotiveerd zijn. En het resultaat is gewoon niet goed genoeg", vindt de sp.a-voorzitter.

"We hebben een opeenvolging van tegenspraak gezien de afgelopen dagen. De minister van Binnenlandse Zaken die zegt dat er een aanslag verijdeld is en dat blijkt achteraf gewoon niet waar. Of nog: niveau 4 en de scholen gaan dicht. Niveau 4 een week verlengen en de scholen gaan weer open."

"We hebben goede experten qua veiligheid, maar de besluitvorming moet gebeuren door die experten en niet door de politiek. We pleiten dan ook voor één regeringscommissaris, zodat we zeker zijn dat de coördinatie door experten gebeurt. Want ze is nu niet optimaal. Twee weken na de aanslagen in Parijs is de chaos alleen maar groter geworden."

'Twee weken na de aanslagen in Parijs is de chaos alleen maar groter geworden'

John Crombez