Crombez pleit voor tijdelijke ‘kinderstop’ voor onbekwame ouders: “Abortus en euthanasie zijn toch ook mogelijk?”

John Crombez.
BELGA John Crombez.
Volgens sp.a-voorzitter John Crombez zouden bepaalde risicovolle groepen, zoals drugsverslaafden, niet onbeperkt kinderen op de wereld mogen zetten. “We moeten sommige mensen minstens tijdelijk beletten om kinderen te krijgen”, zo zegt Crombez in een interview met Humo. Sarah Smeyers (N-VA) reageert verbouwereerd op de uitspraken van Crombez.

In het interview met Humo praat Crombez onder meer over slachtoffers van tienerpooiers en probleemjongeren. Zelf treedt hij sinds 2017 als vertrouwenspersoon op voor tieners die verzeild raken in de prostitutie, waarbij hij recent ook persoonlijk een slachtoffer ging ophalen bij haar pooiers.

Crombez pleit dan ook voor meer investeringen in de “preventieve hulp en de eerstelijnszorg”. En daarbij laat hij ook verstaan dat het een goed idee zou zijn om bepaalde ouders tijdelijk te weerhouden om meer kinderen te krijgen.

“Ellende is te groot”

“Sommige verslaafde moeders zetten zo meer dan drie kinderen op de wereld. Dat kun je als maatschappij niet blijven slikken”, aldus Crombez. “Ik vind dat de bescherming van het kind moet voorgaan op het recht op ouderschap. We moeten sommige mensen minstens tijdelijk beletten om kinderen te krijgen. Als je hulpverleners hoort vertellen over baby’s met een overdosis, omdat ze via de navelstreng te veel rotzooi hebben binnengekregen, twijfel je niet meer. Die kinderen moeten afkicken in een couveuse en krijsen van de pijn.”

“Abortus en euthanasie zijn vandaag toch ook mogelijk? Het is tijd voor een debat daarover, de ellende is te groot. Geen enkele goede christen kan daar blind voor blijven”, antwoordt hij op de vraag of zo’n maatregel wel mogelijk is in een “christelijke samenleving”.

In De Ochtend legt Crombez uit dat een kinderrechter de mogelijkheid moet krijgen om maatregelen te nemen. Zoiets bestaat volgens hem al in Nederland, waar kinderrechters zich kunnen uitspreken over de bescherming van het ongeboren kind.

Smeyers: “Waar zat je toen ik voor tijdelijke anticonceptie pleitte?”

Sarah Smeyers (N-VA) is verbouwereerd over de uitspraken van Crombez. Aalsters schepen Smeyers pleitte er in december voor om anticonceptie terug te betalen aan gezinnen in armoede, maar kreeg forse kritiek voor die uitspraken van sp.a.

“We moeten taboes doorbreken, we moeten durven zeggen dat mensen tijdelijk anticonceptie moeten nemen en dat het OCMW dat dan wel zal terugbetalen”, waren de letterlijke woorden van Sarah Smeyers tegen de regionale tv-zender. Ze werd er hard voor aangepakt. De Jongsocialisten voerden actie aan de gemeenteraad. Ze deelden er condooms uit aan de gemeenteraadsleden.

“Toen ìk de maatschappelijk werkers hoorde vertellen over baby’s die met een verslaving geboren worden, omdat de mama een zwaar drugsprobleem heeft, twijfelde ik niet meer. Waar zat je toén John Cormbez?”, zegt Smeyers  vandaag, en ze voegt het pamflet van de Jongsocialisten van Aalst erbij, die ‘gechoqueerd’ waren dat anticonceptie en leefloon aan elkaar gekoppeld zouden worden.

Rechten van kinderen primeren

Crombez krijgt alvast de steun van N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel. Ook zij klopt al langer op dezelfde nagel en vindt dat “de rechten van het kind moeten primeren op het recht om een kind te krijgen”. “Dit onderwerp zit nog teveel in de taboesfeer, maar wie bijvoorbeeld al drugsbaby’s ter wereld heeft zien komen, weet dat er iets moet gebeuren. En dus moeten we er alles aan doen om te vermijden dat dergelijke schrijnende situaties blijven bestaan”, aldus Van Peel.

Van Peel wijst op wat sommige OCMW’s al doen, bijvoorbeeld in haar gemeente Kapellen. Daar worden drugsverslaafden die een zoveelste baby willen krijgen richting tijdelijke anticonceptie gestuurd. “Iemand verplichten een medische ingreep te ondergaan, zoals het plaatsen van een spiraal, kan niet”, zegt Van Peel. “Maar dat wil niet zeggen dat we er niet alles aan moeten doen om de cliënt zo ver te krijgen. Wij betalen de ingreep terug en zetten desnoods zelf de afspraken. Elk hulpgesprek wordt het debat ook opnieuw aangegaan. Dat is nog voor te veel hulpverleners taboe.”

Als het van Van Peel afhangt, kan het Nederlandse voorbeeld inspireren. Ze wil daarbij nog een stapje verder en suggereert om anticonceptie te koppelen als voorwaarde voor eventuele strafvermindering of als voorwaarde om voorwaardelijk vrij te komen bij personen die veroordeeld werden voor kindermishandeling of misbruik.
126 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  En hoe zou je dat moeten gaan afdwingen, Christine Laevers. Verplichte sterilisatie of verplichten tot abortus. Moeten we daklozen ook verbieden van zwanger te worden. Mensen met meer genetische aanleg voor ziekten. Of deze die een IQ hebben van minder dan 90. Want kinderen hebben toch recht op gezonde verstandige ouders die een dak boven het hoofd hebben. Van socialisten zou je verwachten dat ze de oorzaken aanpakken en niet de individuen viseren.

 • Christine Laevers

  Crombez doorbreekt een taboe. Dat is goed om over na te denken. In de meest schrijnende gevallen zoals bv een eerste baby met afkickverschijnselen, zouden er maatregelen mogen genomen worden. Ook in gevallen van extreme kindermishandeling. en -verwaarlozing. Het zou een begin zijn om kinderleed te verminderen. Hoe meer politici (alle partijen) zich daar achter scharen, hoe beter.

 • Marie Thumas

  Waar heeft die vent het over? Compleet wereldvreemd; zo'n futuliteit. Over hoeveel mensen gaat het : 5 man en een paardekop. Zo gaan de sossen er niet geraken. Thema's zijn: milieu, demografie ( immigratie) , koopkracht, radicalisering.

 • Freddy Van Yperzele

  Crombez weet van geen hout pijlen meer te maken, nu gaan ze alles doen, milieu, gezondheid, werk, zieken enz..., waar waren ze als ze 40 jaar aan de potten zaten vol geld, dan hebben ze niets gedaan dus nu hoeft het ook niet meer, en ik die dacht dat Tobback de sp.a de dieperik in duwde, Crombez zal het afmaken is in ieder geval goed bezig, doe zo verder sprookjes bestaan niet johnny boy.

 • Gerd Van nieuwenhove

  Wat zijn eigenlijk onbekwame ouders ! Ik denk dat ik zo een paar had ... Niemand wou aanklagen N