Crombez over mogelijke stroomproblemen: "De leiding van het kabinet van Marghem was in handen van Electrabel"

Sp.a-voorzitter John Crombez.
BELGA Sp.a-voorzitter John Crombez.
Sp.a-voorzitter John Crombez wijst met een beschuldigende vinger naar het kabinet van minister van Energie Marie-Christine Marghem voor de mogelijke problemen met de energiebevoorrading. Volgens het Planbureau is het niet onwaarschijnlijk dat er in november in sommige gemeenten op bepaalde uren geen stroom zal zijn. "Een falend beleid", besluit hij.

Volgens Crombez heeft de regering, met MR en N-VA voorop, van in het begin alles wat de ontwikkeling van alternatieve energie betrof gesabotteerd. 

"De leiding van het kabinet van Marghem was in handen van Electrabel", haalde de sp.a-voorzitter vanmorgen in De Ochtend op Radio 1 uit. "Elk debat in het parlement bleef dode letter, terwijl de elektriciteitsfactuur intussen met 300 euro is gestegen en er volgend jaar nog 100 euro dreigt bij te komen", aldus nog Crombez.

Voor sp.a moet er snel een investeringsplan uitgewerkt worden. Daarbij kan het geld van de nucleaire reserve, dat Electrabel nu voor eigen investeringen gebruikt, ingezet worden voor de bouw van nieuwe gascentrales. Daarnaast moet ook op het verbruik ingezet worden.
60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joachim Albert

  @ Rudy Vandale: nieuwe kerncentrales? Ok maar in uw dorp/stad, ok? nimby is het probleem ttz niet bij mij...

 • pieter De Potter

  Stop met die alternatieve energie en zet moderne kerncentrales. Alternatieve windmolens zijn lelijk, hebben veel CO-productie gekost om te maken, zijn zeer duur ivm opbrengst, zijn onbetrouwbaar (windstil?), en zullen binnen 15 jaar versleten zijn en veel kosten vragen.

 • Nancy Verhoeven

  Daar staan ze dan de aanbidders van de kerncentrales. En weerom trachten ze de schuld weer op een ander te schuiven, zoals het echte N-VA'ers betaamt.

 • oswald billiet

  Er is iets dat ik niet begrijp: gas is een energiedrager en kost geld. Die energiedrager moet worden gekocht en wordt nu aangewend op elektriciteit te maken. Dus: 1 + 1 = 1 of ben ik niet goed ? En waarom is dat beter dan kernenergie waar het rendement vrij oneindig is? Bouw dan toch een kerncentrale ipv een gascentrale, of ben ik weer niet goed?

 • dirk stals

  Zou hij beter eens met ijn vingertje wijzen naar Vandelannotte die ons allemaal bedrogen heeft met de zogzegde prijzenstop maar met de belofte aan de energie leveranciers dat vanaf 2015 mochten doen wat ze willen qua prijsverhogingen