Crombez over Land Invest: "Tom Meeuws maakte inschattingsfout"

Sp.a-voorzitter John Crombez en Antwerps sp.a-kopstuk Tom Meeuws.
Photonews Sp.a-voorzitter John Crombez en Antwerps sp.a-kopstuk Tom Meeuws.
"Tom Meeuws heeft een inschattingsfout gemaakt". Dat heeft sp.a-voorzitter John Crombez gisteravond toegegeven in Terzake (Canvas). Hij gaf toe verrast geweest te zijn door de zaak.

Meeuws had vorige week zwaar uitgehaald naar de nauwe banden van Antwerps burgemeester Bart De Wever en het stadsbestuur met bouwpromotoren, maar bleek zelf nauwe banden te onderhouden met de vastgoedsector. Daarna riep Groen-kopstuk Wouter Van Besien zijn sp.a-collega op het matje. Na een gesprek werden de plooien gladgestreken. Of de plaats van Tom Meeuws op de lijst Samen ter discussie staat, is voor Crombez een zaak van de lijst. "Je moet vertrouwen hebben in elkaar", vond hij.

Transparantie

Crombez betreurde dat de discussie over soberheid en transparantie door de hele zaak nu weg is. Voor de sp.a moeten de regels die burgemeester Patrick Janssens (sp.a) installeerde om bouwdossiers te objectiveren opnieuw geïnstalleerd worden. Hij vond de reactie van burgemeester Bart De Wever op de Land Invest-zaak 'OK'. De Wever had volledige transparantie beloofd over de vastgoeddossiers, en die moet er voor Crombez nu ook echt komen.

De sp.a-voorzitter hekelde ook de inflatie van zaken waarbij pers of politici aangeklaagd worden. Zelf heeft hij een claim gekregen naar aanleiding van een interview in De Standaard over de zaak-Marc Stockbroeckx, een voormalig N-VA-bestuurslid dat voor fraude veroordeeld werd, maar toch contacten met het kabinet van minister Johan Van Overtveldt had. Voor Crombez is het toenemend aantal claims "een kwalijke zaak". Het is de taak van pers en politiek om naar transparantie te streven.
164 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • André Van Laethem

  Politiekers zijn mensen die in de privé nooit aan de bak zouden komen. Als je als manager of CEO zo een fouten maakt, kan je ophoepelen. In de politiek krijg je endertig nieuwe kansen. Een echte Belg wordt dat beu en dat is niet enkel voor spa.

 • SERGE VAN BOSCH

  Crombez noemt het een inschattingsfout. Wij noemen het "de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet". Ekeren en Deurne, 2 van de grootste districten binnen Antwerpen weren de samenwerking met SPa, dit om hun eigenwaarde te behouden en geen gezichtsverlies te lijden zoals Wouter Van Besien in Antwerpen.

 • Daniel Van Buggenhout

  Hun verdiende straf vind ik , ze hebben zelf niet anders gedaan dan gegraaid en gestolen , en dan maar stemmen ronselen bij de vreemdelingen , dat is bij zeer veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten , weinige durven daarvoor uit te komen , maar het is puur de waarheid !!!

 • joseph vande reyd

  De media hun rol is openbreken van stinkende potjes, iets wat zij al jaren niet meer doen omdat er altijd nog de kans bestaat dat de journalist een aantrekkelijke job als woordvoerder van een of andere politicus krijgt aangeboden en aldus mee aan de verpotten kan aanschuiven. De persethiek bestaat niet echt meer, wat horen wij nog van Luxleaks, Panamapapers enz.waar blijven de namen, bedragen?eventjes de potjes ontlucht om daarna mee het deksel er op helpen leggen?

 • Jan Van Rompaey

  Zoals velen van uw rode rakkers. De roden zakken neer een dieptepunt. Leeft Tobback junior nog? Is Almaci vertrokken naar Turkije?