Crombez mijdt Antwerps debacle in nieuwjaarsspeech en pleit voor minimumpensioen van 1.500 euro

"Jullie zullen ons niet temmen"

Sp.a-voorzitter John Crombez tijdens zijn nieuwjaarsspeech vandaag.
BELGA Sp.a-voorzitter John Crombez tijdens zijn nieuwjaarsspeech vandaag.
De sp.a gaat voor "nieuw socialisme": het streven naar gelijkheid en bescherming in nieuwe tijden. Dat heeft voorzitter John Crombez gezegd op de nieuwjaarsreceptie van de partij. De partij wil ook een minimumpensioen van minstens 1.500 euro. Crombez repte met geen woorden over het Antwerpse debacle dat de sp.a recent een nieuwe klap opleverde, maar toont zich strijdvaardig. "Jullie zullen ons niet temmen", klonk het.

Net als elders in Europa maken de socialisten in Vlaanderen moeilijke tijden door. Maar op de sp.a-nieuwjaarsbijeenkomst in Bredene klonk voorzitter Crombez strijdlustig: "Het nieuw socialisme zullen jullie niet stoppen. Jullie zullen ons niet temmen", klonk het voor de meer dan 2.000 aanwezige militanten.

Het "nieuw socialisme" van de sp.a wil "dat elk uur werk telt voor loon, sociale bescherming en pensioen", aldus Crombez. "Het maakt van gepaste zorg op het juiste moment een 100 procent afdwingbaar recht en maakt van gelijkheid in loon en pensioen - tussen man en vrouw - een 100 procent afdwingbaar recht". De partij wil dat mantelzorgers loon en sociale rechten krijgen en dat iedereen die lang genoeg gewerkt heeft een pensioen van minstens 1.500 euro krijgt. 

"Socialisme weer heel erg nodig"

Volgens Crombez is er in nieuwe tijden nood aan "nieuwe oplossingen en nieuwe zekerheden". Daarvoor zijn volgens hem socialisten nodig, "want vanzelf gaat het niet gebeuren". "Vandaag is socialisme weer heel erg nodig. Voor zij die nu al op ons stemmen, voor zij die eventjes niet meer op ons stemmen, voor zij die nooit op ons zouden stemmen. Zelfs zij die zeggen dat alles onze schuld is, hebben nood aan nieuw socialisme."

"De geschiedenis toont aan dat, in nieuwe tijden, wij er altijd voor zorgen dat een menswaardig en gelukkig leven niet iets is voor enkelen, maar voor iedereen. De geschiedenis toont aan dat het in nieuwe tijden socialisten zijn die ervoor zorgen dat de geschiedenis de juiste kant opgaat, zei Crombez.

 Sp.a is al een tijdje aan vernieuwing bezig. Onlangs werd het logo vernieuwd en nu wordt de inhoudelijke vernieuwing in de steigers gezet. De "nieuwe antwoorden op nieuwe uitdagingen" moeten duidelijk worden op een partijcongres op 17 maart. In de aanloop daarnaar werkt sp.a aan een toekomstbudget, dat moet aantonen dat de voorstellen van de partij haalbaar zijn en dat sociale bescherming wel degelijk betaalbaar is. De komende dagen en weken wordt de toekomstbegroting op punt gezet.

"We weten precies welke samenleving we willen bouwen. Daarom sluiten zich ook elke dag weer nieuwe mensen bij ons aan, vraag het maar aan Jinnih Beels", zei Crombez. "Dat niemand ons nog komt zeggen dat we geen verhaal hebben."

BELGA167 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • FRANCIS vanoverschelde

  1500€ . Kun je nogal wat mee doen .2500 € zou al beter zijn

 • van roy jozef

  die gene die heel hun leven niks gedaan hebben en geen bal afgedragen, krijgen een pensioen dat 40 euro lager ligt de maand dan iemand die 45 jaar zijne nikkel heeft afgedragen. wie is hier nu de grootste zot?

 • Jan Baroen

  De loonkost in België is nu gelijkgesteld met die van de meeste andere Europese landen, waarop wacht de huidige regering om ook de pensioenen aan te passen?

 • Peter Nols

  Indien we terug naar één land, één regering gaan en de NVA, die alles verpatst aan de rijken, afschaffen dan kunnen de pensioenen zelfs verdubbeld worden.

 • Lisette Theunis

  Hij had moeten zeggen: iedereen die zijn leven hard gewerkt heeft in dit land verdiend een goed pensioen. Voor al de rest; 1op 3 heeft nooit iets afgedragen, moet het geld van ergens anders komen.