Crombez: “Laat jongeren keet schoppen, maar er zijn limieten aan het spijbelen”

John Crombez.
BELGA John Crombez.
Sp.a-voorzitter John Crombez hinkt een beetje op twee benen over de acties van de klimaatspijbelaars. Enerzijds zegt hij dat zijn partij "achter het engagement van de jongeren" staat en dat het logisch is dat de acties doorgaan. Maar tegelijk zijn er volgens hem "limieten aan het spijbelen". Dat zei de sp.a-voorzitter in De Ochtend. 

Vandaag trekken de klimaatspijbelaars door de straten van Antwerpen. Afgelopen weekend veroorzaakte sp.a-schepen van Onderwijs Jinnih Beels wat discussie met uitspraken over de klimaatbetogingen. Zo zei ze onder meer dat de betogingen voor haar stilaan mogen stoppen. "Die eerste klimaatbetoging vond ik fantastisch. Ze bewees dat jongeren wél kritisch kunnen zijn. Ik was daar zelfs ontzettend trots op. Die tweede betoging, oké, maar dan was het signaal gegeven", aldus Beels in De Zondag.

Jinnih Beels.
Steven Richardson Jinnih Beels.

"Ik ben grote voorstander van het stakingsrecht", zegt Beels. "Maar gebruik je dat te pas en te onpas, dan verdwijnt de kracht daarvan. Ik trek dat door naar de klimaatbetogingen. Ik vind ook niet dat wij, volwassenen, spijbelende jongeren moeten aanmoedigen", stelt de Antwerpse schepen.

Terwijl er ook van binnen de partij kritiek kwam op de uitspraken van Beels, noemt partijvoorzitter Crombez het "logisch" dat Beels als schepen van Onderwijs spijbelen niet wil aanmoedigen. "Er zijn limieten aan dat spijbelen", zegt Crombez. Toch vindt Crombez niet dat de acties en betogingen moeten stoppen. "Laat de jongeren maar een beetje keet schoppen", zo zei hij in De Ochtend.
67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Verschelde

  Wat we ook doen om het klimaat niet te laten opwarmen zal geen zoden aan de dijk brengen. Daarvoor zijn e veel te klein (minder dan 1/1000ste). De minder CO2 bevattend lucht waait zo weg naar plaatsen waar ze er niets aan doen (India, China, heel het Amerikaanse continent). Wij krijgen dan hun CO2 rijke lucht toe gewaaid. Wat hebben we dan bereikt ?? Niets, integendeel we hebben ons het ons zelf lastig gemaakt (en verarmd) om nul resultaat.

 • Jan Boden

  Er bestaat helemaal geen limiet op spijbelen, er bestaat alleen een absoluut spijbelverbod.

 • Dominique Depauw

  Als de jongeren de druk er niet op houden dan weten we allemaal wat er gaat gebeuren: de politici laten het overwaaien. Al eind jaren 60 werd de Club van Rome opgericht die ons waarschuwde ... Nu zeggen dat we het niet wisten is ronduit gelogen.

 • Gerry Cle

  Altijd hetzelfde met politici. Ze palaveren uitgebreid over 'hoe' en 'door wie' een boodschap wordt gebracht en NOOIT over de inhoud van de boodschap. Het ENIGE dat de betogers vragen is dat politici beginnen met maatregelen te nemen om hun eigen goedgekeurde milieunormen te halen. Ieder verstandig mens begrijpt dat de betogers gelijk hebben en ieder verstand mens betreurt het dat ze daarvoor dienen te spijbelen.

 • Bob Bedford

  De betoging volgende week tijdens de krokusvakantie zal voor mij bepalen of deze "donderdagbetogers" het echt menen en echt vrijwillig willen opkomen voor het milieu. Dat aantal zal de "echtheid" van hun gedrevenheid bepalen. Als er echter zeer weinig betogers opduiken volgende donderdag dan doet de meerderheid het gewoon om van de school weg te zijn en niet voor het klimaat en milieu.