Crombez kandidaat voor sjerp in Gent?

BELGA
Verhuist sp.a-voorzitter John Crombez van Oostende naar Gent en is hij in 2018 kandidaat om Daniël Termont op te volgen als burgemeester? "Ik sluit het niet uit", zegt Crombez. "Maar de kans is heel klein. Dat is hoe ik het op dit moment inschat." Die inschatting kan uiteraard nog evolueren.

"Ik weet dat het gerucht de ronde doet", zegt John Crombez. "Zelfs aan mijn vrouw heeft iemand al gevraagd of het klopt." Geheel onlogisch zou de verhuis van Crombez dan ook niet zijn. In Oostende zit de sp.a met Johan Vande Lanotte nog voor jaren goed. In Gent is de opvolging van de populaire Termont een heikel punt.

Drie ­kandidaten worden steevast genoemd, al is niet duidelijk of ze ­alledrie wel die ambitie hebben: Freya Van den Bossche, Karin ­Temmerman en schepen Tom ­Balthazar, broer van Nic. "Alledrie hebben ze troeven, maar ook ­nadelen", zegt een sp.a-kopstuk. "Geen van hen heeft de allure, ook electoraal niet, om de sporen van Daniël te drukken. Een opvolger voor Frank Beke vinden was al niet evident. Een opvolger voor Termont vinden is a hell of a job."

De partijvoorzitter zelf?
John Crombez geniet, in tegenstelling tot zijn voorganger Bruno ­Tobback, de volle sympathie en waardering van Daniël Termont. Dat is belangrijk. Gent is hem ­bovendien niet vreemd. Crombez studeerde er en zette er zijn eerste stappen in de politiek.

KLIK HIER EN LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL IN ONZE DIGITALE KRANT (NU GRATIS 5 WEKEN PROEF).