Crombez combattief week voor verkiezingen: "Ze vallen ons aan omdat ze gewoon willen voortdoen"

Sp.a-voorzitter John Crombez (archiefbeeld).
PHOTO NEWS Sp.a-voorzitter John Crombez (archiefbeeld).
"Ons werk is nooit af, en daarom geven jullie nooit op. Blijkbaar is dat iets wat anderen serieus hoog zit, kijk maar naar de voortdurende aanvallen tegen ons. Ze vallen ons aan, want ze willen gewoon voortdoen." Dat zei sp.a-voorzitter John Crombez op de familiedag van zijn partij in Zottegem.

"Ze willen gewoon voortdoen met de afbraak. Afbraak van de sociale zekerheid, afbraak van de lonen en van de bescherming van politiemensen, leraars en verpleegsters, afbraak van pensioenen", aldus Crombez, die het op de laatste grote meeting van zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen vooral over federale thema's had. 

Zoals de stijgende energiefactuur: "Sinds N-VA in 2014 in de federale regering stapte, betaalt elk gezin in dit land 300 euro extra per jaar voor elektriciteit. Je zou dan denken: ze weten wel waar ze mee bezig zijn als ze gezinnen zo op kosten jagen. Wel, niks daarvan. Garanderen dat het licht blijft branden, zelfs dat kunnen ze niet. En dan is er één vraag: waar is al dat geld naartoe? Ik zal u zeggen waar het naartoe is: in de zakken van de aandeelhouders van Electrabel."

Crombez wees erop dat het vermogen van de allerrijksten in België de afgelopen drie jaar met 30 miljard euro is toegenomen. "Eén procent van dat bedrag volstaat om de 14.000 gehandicapten meteen en nu de zorg te geven waar ze recht op hebben", aldus de sp.a'er. "Zorgzekerheid, dat betekent ook dat mensen de vrijheid moeten hebben om voor hun zieke vader, hun ziek kind of hun zieke vriendin te zorgen. Daarom pleit ik onomwonden voor een basisloon voor mantelzorgers."

Crombez besloot zijn speech met een woordje over de gemeenteraadsverkiezingen, die nog 183 uur van ons verwijderd zijn, becijferde hij. "We weten precies hoe we gemeenten en steden samen willen bouwen. Veilig, proper en leefbaar, maar vooral rechtvaardig, solidair en zorgzaam. Dat is wat wij gaan doen."
83 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Baeyens

  Ze willen gewoon voortdoen met de afbraak, de afbraak van de uitbuiting van de kleine man. Politici die misbruik maken van hun postje om een (goed onderhouden) sociale woning in te palmen, premies op te strijken bestemd voor daklozen, onderonsjes met bouwpromotoren, goedkoop vipplaatsen krijgen in het stadion ...

 • William Van Den Berghe

  De neergang van de PS en SPa door de jaren heen zijn het gevolg van het merendeel van hun verkozenen die het tegendeel waren van betrouwbaar, eerlijk, rechtschapen en onbaatzuchtig.DAT IS DE OORZAAK.

 • Jan Boden

  En onder Di Rupo sloot het ene na het andere bedrijf hier de deuren. De beste sociale bescherming blijft een baan en daar zet deze regering op in. Met de socialisten verhogen alleen maar de belastingen en daarna moeten ze vaststellen dat iedereen gaat lopen.

 • Peeters Freddy

  Maandag is het exit Crombez want dat heeft hij beloofd als ze de verkiezingen verliezen. Ze liggen altijd maar te mekkeren over armoede en schone lucht maar wat verdiend Crombez en met wat voor wagen rijd hij.

 • william Masson

  Ocharme johneke uw partij heeft maar 30 jaar aan de macht geweest en ons met torenhoge belastingen en al die rotzooi opgezadeld. En oh ja Johneke hoe rijk een ander is intresseerd ons geen fluit wij betalen teveel voor uw Eeuh warme maatschappij en duidelijk ook voor de woningen van uw partijgenoten. Bye en hopelijk tot nooit meer.