Crombez: "Als Peeters zegt dat iedereen boven stand leeft, is hij realiteitszin kwijt"

Sp.a-voorzitter John Crombez vindt de uitspraken van vicepremier Kris Peeters (CD&V) "onrustwekkend". Volgens Crombez is Peeters de voeling met de gewone mens kwijt. "Kris Peeters moet dringend eens buiten komen. Als hij zegt dat iedereen boven zijn stand leeft, is hij de realiteitszin kwijt."

De sp.a-voorzitter vindt de aankondiging van Peeters dan ook verontrustend. "Zijn aankondiging dat de volgende 3 miljard weer zal gehaald worden bij iedereen, is onrustwekkend. Dit betekent opnieuw bij de mensen die werken, die al zo veel hebben ingeleverd en steeds meer facturen krijgen", besluit Crombez.

"Woordvoerder van De Wever"

Ook Kristof Calvo, federaal fractievoorzitter van Groen, reageerde in een persbericht vernietigend op de uitspraken van Peeters. Hij is zijn "ideologisch kompas" kwijt, schrijft Calvo. "Het lijkt wel of Kris Peeters woordvoerder van N-VA-voorzitter Bart De Wever is geworden."

De Mechelaar pikt het niet dat Peeters aankondigt dat er nieuwe besparingen zitten aan te komen, net nu de federale regering haar besparingsoefening heeft afgerond. Bovendien geeft Peeters hiermee toe dat de regering met een probleem zit. "Ondanks de reeds geleverde inspanningen van gewone mensen en kmo's raakt de begroting maar niet op orde. Zo sukkelen we van begrotingsoefening naar begrotingsoefening waar elke keer op de deur van gewone mensen wordt geklopt. Wij hebben daar genoeg van."

Maar vooral de uitspraak van de CD&V'er dat "iedereen boven zijn stand leeft", schiet bij Calvo in het verkeerde keelgat. "Excuseer? Amper een week na de PanamaPapers schoffeert Kris Peeters alle Belgen die netjes hun belastingen betalen en het soms zelfs moeilijk hebben om rond te komen. De regering haalt meer bij langdurig zieken dan bij de fiscale toeristen in Panama. Steeds meer lijkt het of Peeters zijn ideologisch kompas kwijt is. Eerst wil Peeters dat ouders met zieke kinderen om vakantiedagen moeten bedelen bij hun collega's en nu zegt hij dat ze boven hun stand leven."

"Niet mensen maar overheid leeft boven stand"

Niet alleen vanuit de oppositie komt er kritiek op de uitspraken van CD&V-vicepremier Kris Peeters. Ook coalitiepartner Open Vld reageert. "De overheid moet eerst naar zichzelf kijken", vindt Kamerlid Egbert Lachaert.

De uitspraak van Peeters doet Lachaert teruggrijpen naar een oude affiche van de PVV, de voorganger van Open Vld. "Niet u maar de staat leeft boven z'n stand" stond daarop. "Het is een oud citaat van Willy De Clercq, maar nu brandend actueel", legt Lachaert uit. Hij noemt de communicatie van Peeters "vreemd".

Lachaert verwijst naar het regeerakkoord, waarin staat dat de regering-Michel de structuren zal vereenvoudigen en zal waken over de kostenefficiëntie en een kleiner overheidsbeslag. Volgens het Kamerlid kan er op dat vlak nog veel gedaan worden, onder meer rond digitalisering. "Brussel is oneindig complex, we moeten een efficiëntieoefening doen. De mensen verwachten dat we dat eerst doen voor we naar de bevolking kijken."

Egbert Lachaert, Kamerlid voor Open Vld.
BELGA Egbert Lachaert, Kamerlid voor Open Vld.