Crisiscentrum beveelt annulering voetbalwedstrijden en stilleggen metroverkeer aan

BELGA
Als gevolg van de verhoogde terreurdreiging vraagt het Crisiscentrum om alle voetbalwedstrijden in eerste en tweede klasse van dit weekend uit te stellen. Daarnaast beveelt het centrum ook een onderbreking van het Brusselse metroverkeer. De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB maakte ondertussen bekend dat alle stations op zaterdag dicht blijven. Ook burgemeester Bonte van Vilvoorde annuleert de grote evenementen in zijn gemeente.

Als gevolg van de verhoogde terreurdreiging vraagt het Crisiscentrum om alle voetbalwedstrijden in eerste en tweede klasse dit weekend te annuleren. Dat is vanmorgen bekendgemaakt. Daarnaast wordt ook aanbevolen het metroverkeer in het hele Brusselse gewest te onderbreken.

De voorgestelde maatregelen komen er nadat eerder, op basis van een nieuwe evaluatie van het antiterreurorgaan OCAD, beslist werd om het dreigingsniveau voor het Brussels hoofdstedelijk gewest op te trekken naar vier, het hoogst mogelijke niveau. Dat betekent dat een dreiging "ernstig en zeer nabij" is.

In de rest van België blijft niveau drie van kracht. Maar toch beveelt het Crisiscentrum aan om alle voetbalwedstrijden in de eerste en tweede klasse dit weekend te annuleren. Dus ook de wedstrijden die niet in op Brussels grondgebied plaatsvinden, zouden moeten worden uitgesteld.

Openbaar vervoer en evenementen
Een andere opvallende aanbeveling is om zowel zaterdag als zondag het metroverkeer het op hele Brusselse netwerk te onderbreken.
Voorts wordt aan de negentien Brusselse gemeenten gevraagd om grote evenementen op hun grondgebied te annuleren. Er wordt ook gevraagd om een gerichte communicatie te organiseren, om de bevolking erop te wijzen dat plaatsen waar veel mensen samenkomen best vermeden worden.

De MIVB schrapt vandaag al het metro- en premetroverkeer in Brussel. Ook het premetronetwerk - tramlijnen die geheel of gedeeltelijk ondertunneld zijn - zal stilliggen. De overige trams en de bussen zullen wel normaal rijden. Op Twitter meldt de openbare vervoermaatschappij ook dat alle Brusselse metrostations "op politiebevel" gesloten zijn. Of er zondag metro's zullen rijden in Brussel, zal later nog bekeken worden.

Vilvoorde
Burgemeester Hans Bonte (sp.a) van Vilvoorde deelde vanochtend mee de aanbevelingen op te volgen. Op die manier wil Bonte de maximale veiligheid garanderen, zo klinkt het.
"Er is maar 1 centimeter verschil tussen Brussel en Vilvoorde", zo maakt Bonte zijn beslissing duidelijk. "De plaats waar de Sint aanmeert, ligt ook maar op een paar honderd meter van de grens met het Brussels gewest".
Naast de intrede van Sinterklaas, worden in Vilvoorde ook het Soepfestival en het circus geannuleerd. Om 7.00 uur komt de Lokale Integrale Veiligheidscel (LIVC) bijeen om eventuele bijkomende maatregelen te treffen.

MIVB
De MIVB besliste al het metro- en premetroverkeer in Brussel vandaag te schrappen. Het premetronetwerk - tramlijnen die geheel of gedeeltelijk ondertunneld zijn - zal dus ook stilliggen. De overige trams en de bussen zullen wel normaal rijden. Op Twitter meldt de openbare vervoermaatschappij ook dat alle Brusselse metrostations "op politiebevel" gesloten zijn. Of er morgen metro's zullen rijden in Brussel, zal later nog bekeken worden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.