Criminelen met gelijke middelen bestrijden: politie koopt nieuwe semi-automatische wapens

EPA
Gelijke strijd, gelijke wapens. Zeker na de aanslagen in ons land klonk de roep om krachtigere wapens voor de politie luider. En dus werd er actie ondernomen: alle zones en diensten van de federale en lokale politie kunnen sinds kort een nieuw semi-automatisch vuurwapen kopen.

Momenteel gebruikt de politie als collectieve vuurwapens het UZI-machinepistool, de Heckler & Koch en/of de Steyr. Maar criminelen gebruiken steeds vaker zwaarder geschut. Daarom wilde de geïntegreerde politie agenten een wapen geven waarmee ze op meer doeltreffende wijze de strijd met die misdadigers kunnen aangaan.

Daar komt de ‘FN SCAR SC kaliber .300' het verhaal binnen; een nieuw semi-automatisch wapen met lange loop. Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en de federale politie hebben beslist dat minstens 1.500 van de nieuwe wapens worden aangeschaft - al 175 exemplaren dit jaar. Het nieuwe geweer zal ook deel uitmaken van de basisopleiding.

“Dit nieuwe en efficiëntere wapen verhoogt de veiligheid en slagkracht van onze politiemensen en stelt hen in staat om criminelen met gelijke middelen te bestrijden”, stelt De Crem. “Deze aankoop werkt ook kostenbesparend en stelt ons in staat de opleidingen nog doeltreffender te organiseren.”

BELGA19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hilde Eykens

  En nu nog toelating krijgen om ze te gebruiken zonder hun job te verliezen.

 • Annie Broeckx

  En nu nog geld vinden voor de kogels en durven schieten.

 • Alain Maes

  Nu nog juist mogen gebruiken zonder dat ze in de problemen komen, kafkaiaanse toestanden, nu nog juist nieuwe rechters die niet wereldvreemd zijn waardoor criminelen geen kans meer hebben om het te zijn of te worden.

 • Bart Maegh

  Op voorhand stond al vast dat het FN moest worden, ook al is het verre van de beste keuze. Niets dan problemen tijdens de “selectieprocedure”, en de bijgeleverde B&T-demper werkt allesbehalve goed en moet veel te snel vervangen worden. De Scar in .300 Blackout is nog maar net uit en bevat nog heel wat kinderziektes. Men had beter voor de S&W MP15 met integrale demper gegaan, maar het was al op voorhand beslist door de Waalse wapenlobby, en nu zitten ze weer met een inferieur product.

 • geert vingerhoets

  kan iemand mij uitleggen waarvoor de politie zulk schiettuig nodig heeft ze mogen ze zelfs niet straffen laat staan op schieten weer nutteloze uitgaven