Criminele economie in Borgerhout groter dan legale

f
Photo News f
De georganiseerde misdaad heeft zich in Borgerhout diep ingenesteld in het maatschappelijke leven. Dat concludeert onderzoek van de lokale politie en de dienst Maatschappelijke Veiligheid naar de 'ondermijnende criminaliteit' in het district. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

In het rapport 'Gebiedsscan, ondermijnende criminaliteit' lichten de onderzoekers de Borgerhoutse samenleving door, om een beeld te krijgen van de maatschappelijke impact van criminaliteitsfenomenen. De belangrijkste criminele fenomenen die het samenleven en de leefbaarheid binnen Borgerhout ontwrichten, zijn drugshandel, witwaspraktijken, vastgoedfraude, sociale fraude, heling, illegale kansspelen en radicalisme.

Patsers en drugscriminelen

De resultaten zijn niet echt verrassend, maar niettemin onthutsend, aldus de krant. Zo oefenen volgens de onderzoekers machtige criminele clans een grote invloed uit op de samenleving in Borgerhout. Er is de nefaste invloed op jongeren van 'patsers' en drugscriminelen. De onderzoekers hebben ook de lokale economie in Borgerhout onder de loep genomen. Zo is de illegale economie er groter dan de legale. Zelfs enkele middelgrote supermarkten en feestzalen zijn "van bedenkelijk allooi wat financiering en achtergrond van de uitbaters betreft".

De invloed van de criminele sector is in Borgerhout zo groot, dat de onderzoekers spreken van "een illegaal kansencircuit", waarbij criminaliteit in kwetsbare wijken de mogelijkheid biedt om te klimmen op de sociale ladder.

Van Besien: "De Wever heeft gefaald"

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft gefaald op vlak van structurele bestrijding van criminaliteit. Dat zegt Groen-kopstuk Wouter Van Besien in reactie op een rapport over Borgerhout, waaruit blijkt dat de georganiseerde misdaad er zich diep heeft ingenesteld in het maatschappelijke leven, met een criminele economie die er groter is dan de legale.

Na de strijd tegen drugs, blijk dus ook dat men de illegale economie totaal niet onder controle heeft, zegt Van Besien. "Wat heeft men eigenlijk vijf jaar op vlak van structurele bestrijding van criminaliteit gedaan? Ook nu weer worden weer haastig maatregelen in de toekomst aangekondigd. Maar wie gelooft die mensen nog?", vraagt het Groen-kopstuk zich af.

Groen vraag om de rapporten die er zijn, zowel over Borgerhout als over de andere wijken van de stad, op tafel te leggen. "Zo kunnen we evalueren welke fenomenen dit stadsbestuur allemaal gemist heeft en hoe dit komt", klinkt het.

De Wever: "Geloofwaardigheid Van Besien nihil"

Bij het kabinet van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert men scherp op de reactie van Groen-politicus Wouter Van Besien op het nieuws over de volgens een rapport grote criminele economie in het Antwerpse district Borgerhout. Zo klinkt het dat men het ironisch vindt "dat iemand die meestapt in een betoging omdat de burgemeester een buurt zou stigmatiseren door het benoemen van problemen, daar nu zo op reageert". Zo wordt verwezen naar een eerdere polemiek in september 2017 na geweld tegen agenten op de Turnhoutsebaan.

"Deze problematiek is ons bekend vanaf dag 1 en het is een goede zaak dat we ook eindelijk een regering hebben die met Stroomplan een structurele aanpak voorstaat van criminele netwerken en malafide handel", reageert men verder. "Over die criminele handel heeft meneer Van Besien alvast nog nooit een vraag gesteld in de gemeenteraad, dus zijn geloofwaardigheid is dan ook nihil", klinkt het.

"Het is inderdaad belangrijk dat we multidisciplinair kunnen optreden, zodat bijvoorbeeld de politie en de sociale inspectie systematisch samen kunnen binnenvallen", klinkt het op het kabinet. "Dat kan nu al, maar er is meer personeel nodig om een zaak systematisch op te kunnen volgen. Zodat we bijvoorbeeld een maand na een inval al terug kunnen gaan kijken, en niet een jaar."

Districtsburgemeester: "De Wever heeft de tools voorhanden"

Districtsburgemeester van Borgerhout en sp.a-ondervoorzitter Stephanie Van Houtven ziet in het rapport een falend beleid van de Antwerpse burgemeester. "Hij heeft de nodige tools voorhanden", klinkt het. Ze is er ook niet over te spreken dat Borgerhout opnieuw wordt geviseerd.

Volgens de districtsburgemeester toont het rapport het failliet van de burgemeester aan op het vlak van de 'war on drugs' die burgemeester De Wever voert. "Hij bestuurt al vijf jaar en heeft de tools voorhanden om ondermijnende economieën - die terecht hard moeten worden bestreden - aan te pakken", klinkt het. "Een deel van de oplossing zit federaal, maar ook daar zit de partij van de burgemeester in het bestuur. Maar de zaken blijven steken."

Van Houtven wijst er bijvoorbeeld op dat in de vorige legislatuur - onder sp.a-bestuur - onder meer een vergunningsbeleid is uitgewerkt waarmee winkels waar het fout gaat, kunnen worden aangepakt.

De socialiste ziet ook stigmatisering. "Als dingen foutlopen, dan moeten ze hard worden aangepakt. De schijnwerpers worden opnieuw op Borgerhout gericht, terwijl er in elk district voorbeelden te vinden zijn van waar het fout loopt. Zijn er problemen? Ongetwijfeld, maar er zijn ook zo veel handelaren die zich wel keihard en correct inspannen."

Voorlopig heeft de stad in eerste instantie alleen een rapport over het district Borgerhout opgemaakt. "Maar keuzes zijn nooit toevallig", besluit Van Houtven. 
358 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jo vandenberghe

  Waar is het beter dan in Antwerpen,de criminaliteit daalt er zienderogen!Toch volgens hun burgemeester.

 • Jan De Boeck

  Witteboordcriminalteit overtreft de legale economie dan weer in Brasschaat, Sint-Martens-Latem, Knokke enz

 • Guy Van Becelaere

  ja, ja zo kennen wij ze de groenen de problemen op de anderen afschuiven voor de problemen waar zij zelf verantwoordelijk zijn , je moet tolerant zijn je moet verbinden, je moet pamperen, je mag niet stigmatiseren,allemaal prietpraat die al jaren verkocht word en tot niets lijd je mag zelf invullen hoeveel van besien al gedaan heeft om de criminaliteit in borgerhout te bestrijden nul ,zero enkel grote mond en beweren heiliger te zijn als de paus

 • walter minnekens

  Ik begrijp het niet goed,als borgerhout volzit van dat schorremorrie is dat wel de schuld van de partijen die nu bdw verwijten dat hij niet genoeg doet,als hij er 2laat oppakken komen er tien terug bij door de opendeurpolitiek van enkele bedenkelijke partijen.

 • JAN krommentak

  Waarom nog reageren ,wat nut heeft dit nog het is een verloren zaak , op het moment dat men besliste om allen tegen één te gaan en er allerlei consequenties aan verbond was het verloren zij waren onaantastbaar en iedereen die andere gedacht was werd onverbiddelijk aan de schandpaal genageld hoeveel overvallen zij ook pleegden hoeveel slachtoffers er ook vielen niets kon het schip keren deze bevolkingsgroep staat boven élke verdenking zelfs de koning schuift mee aan tafel en niet eenmalig !!