Criminaliteitscijfers stijgen voor het eerst in zes jaar: toenemend aantal digitale misdrijven

Phishing - oplichting via kwaadaardige links op het internet - is in een jaar tijd verdrievoudigd tot 241 feiten. Dat is een absoluut record.
Thinkstock Phishing - oplichting via kwaadaardige links op het internet - is in een jaar tijd verdrievoudigd tot 241 feiten. Dat is een absoluut record.
Voor de eerste keer in zes jaar tijd lijken de criminaliteitscijfers in ons land niet meer te dalen. In de eerste drie maanden van dit jaar telde de politie weer een beetje meer misdrijven. Dat meldt De Tijd vandaag.

Al zes jaar dalen de criminaliteitscijfers in ons land. Terwijl in 2011 nog sprake was van 1,063 miljoen misdrijven, was dat aantal in 2017 gezakt tot zo'n 873.000. Vorig jaar hebben onze politiediensten opnieuw 3,2 procent minder processen-verbaal opgesteld over allerlei criminele feiten, gaande van 'banale' fietsdiefstallen tot moorden. 

Maar in de eerste drie maanden van dit jaar is aan de daling een einde gekomen. Terwijl de politie in het eerste kwartaal van vorig jaar in heel België nog 206.588 misdrijven telde, waren dat er in dezelfde periode dit jaar 207.024.

Oplichting

Welke misdrijven zitten dan weer in de lift? De politie telde in de eerste drie maanden van dit jaar al 6.506 gevallen van oplichting, terwijl dat aantal in dezelfde periode van vorig jaar rond 6.000 schommelde. Zo is phishing - oplichting via kwaadaardige links op het internet - in een jaar verdrievoudigd tot 241 feiten. Dat is een absoluut record.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jef Heffens

    Er is een redelijk deel van onze bevolking die beter geen aankopen of betalingen doen via het internet. Alhoewel de huidige applicatie redelijk veilig zijn is dat nog niet voldoende voor een grote groep burgers. Er zijn zelfs redelijk wat leidinggevenden, vooral in kleine en middelgrote ondernemingen die zich door nonchalance serieus in het zak hebben laten zetten.