Criminaliteit daalt met 30 procent dankzij coronacrisis

Illustratiebeeld.
Joel Hoylaerts/Photo News Illustratiebeeld.
Door de strenge coronamaat­regelen is de criminaliteit fors gedaald in ons land. Dat blijkt uit een rondvraag bij verschillende lokale politiekorpsen en wordt bevestigd door Nicholas Paelinck, de voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie. Dat schrijft de Tijd dinsdag.

Volgens Paelinck, wiens commissie alle politiekorpsen in ons land overkoepelt, “worden er een pak minder misdrijven vastgesteld. We hebben nog geen precieze cijfers, maar het zou gaan over een daling met zo'n 30 procent", vertelt Paelinck. "Er zijn minder verkeersongevallen omdat er minder verkeer op de baan is en er zijn minder vechtpartijen. We zien ook dat de criminaliteit over de hele lijn daalt."

Voorlopig geen verschuiving

Een rondvraag van De Tijd bij de grootste politiezones van ons land bevestigt dat de criminaliteit sinds de coronamaatregelen overal is gedaald. Er lijkt nog geen verschuiving te zijn naar bijvoorbeeld meer inbraken in leegstaande bedrijvenkantoren, in gesloten winkels of op stilgelegde bouwwerven.

Ook bij de onderzoeksrechters worden er opvallend minder mensen voorgeleid voor een eventuele aanhouding. "We zien dat er op het terrein minder zaken gebeuren. We zien bijvoorbeeld minder bendes die ergens inbreken of een winkel bestelen, omdat die gesloten zijn of iedereen er op zijn hoede is", zegt Philippe Van Linthout, voorzitter van de vereniging van onderzoeksrechters. 

"Hetzelfde geldt voor drugshandelaars: het valt nu op als je met een groep op straat staat. Dat valt dus wat stil en dat is goed. Als onderzoeksrechters zijn we nu veel meer van dienst, omdat collega-rechters elders in de rechtbank zijn ingeschakeld wegens ziektes.”
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dan Midden

  dus 70% blijft doorgaan? meeste mensen zijn nu permanent thuis dus inbraken moeten dalen, meeste winkels zijn dicht dus winkeldiefstal moet ook dalen, is bijgevolg een daling van 30% niet bitter weinig? Politie heeft nu minder te doen dus kunnen beter toezicht houden. daling van slechts 30% toont aan dat er veel mank loopt in dit land. Zouden nu best ook de Maggie deals analyseren, want 5 miljoen maskers koop je niet bij een eenmansbedrijf, tenzij het een collega Vld'er is

 • Pieter Martens

  Grenzen toe weeral krijgt VB gelijk.

 • Josée Horemans

  Ja het krapuul durft zelf niet buiten te komen eh.

 • ivan van bruyssel

  Denk dat ook de prijs van drugs de hoogte zal gaan. Door grenzen gesloten, geen verkeer tussen landen.

 • Peter Tijdgad

  Kan ik best geloven met de grenzen dicht dit hadden ze over 31 jaar moeten geweten hebben ! Allemaal de grote fout van die paljasen in Brussel met hun mooie uitleg waar je geen 5 woorden mag geloven ( corruptie ) hoop deze virus een mooie opkuis wordt wie hier niks te zoeken heeft en hopelijk houden we dit netjes en geen gespuis nog binnen te laten , al genoeg problemen gezien laatste 31 jaar dankzij onze politieke Charles !