Crevits schakelt commissie in om polemiek rond scholen en klimaatacties te beslechten

Mine Dalemans
Om de polemiek rond de deelname van scholen aan klimaatmarsen te beëindigen heeft minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de commissie Zorgvuldig Bestuur ingeschakeld. Die gaat na of het al dan niet om politieke acties gaat, zei de minister vanavond in Het Journaal. 

Morgen zullen verschillende scholen met de klimaatmars meestappen in de vorm van een buitenschoolse activiteit. Crevits herhaalt dat dit niet zomaar kan. "Het moet gekaderd zijn binnen een project en de scholen moeten alles bespreken met de ouders en de schoolraad. En het is van belang dat ze niet aan politiek gaan doen.” Verschillende politici, onder wie N-VA-voorzitter Bart De Wever, zien de marsen wel als politieke manifestaties. 

“Indien nodig regelgeving aanpassen”

Crevits heeft nu een vraag gesteld aan de commissie Zorgvuldig Bestuur. "Ik zal de uitspraak daarvan gebruiken om - als het nodig is - de regelgeving aan te passen. Maar ik wil echt dat als een school werkt rond klimaat, dat je dat niet automatisch gaat zien als een politieke activiteit".

Crevits heeft er wel een probleem mee als een actie gericht zou zijn tegen één bepaalde politieke partij. Ze maakt zich ook zorgen over het verplichte karakter van de deelname aan de marsen. Volgens de minister vinden scholen wel oplossingen wanneer de leerlingen zelf of hun ouders er problemen mee hebben. 

Bekijk ook:
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Valckx

  Tis ook nooit nie goed, als ze spijbelen voor het goede doel, is het niet goed, als ze vanuit pedagogisch oogpunt deelnemen als school is het weer nie goed, wil nu iemand van die roepers hier langs de zijlijn me nu eens duidelijk uitleggen wat ze willen? En kom nie af met dieje gemakkelijke zever van ' politiek ge-orchestreerd', want ik moest vroeger ook verplicht naar de mis en de catechismus voor de tjeven, dus dan denk ik dat dit toch iets belangrijker is voor onze volgende generaties.

 • Emi De graeve

  zonder ruggengraat. Via dure commissies verantwoordelijk afschuiven is het meest tactische.

 • philippe dusablon

  ze durft zelf niet consequent beslissen gelet de nakende verkiezingen, zo iemand mag NOOIT minister zijn.

 • Frank Van den Bulck

  Crevits zou beter zelf eens terug naar school gaan. Totaal onbekwaam !

 • Sandra Peeters

  Aan de ene kant willen ze het stakingen verbieden voor de gewone man en vrouw in de straat. Dan hebben ze geen probleem om de rechten van de mensen met de voeten te treden. Dan is staken schandalig en gevaarlijk... willen ze mensen in de boeien slaan en aanklagen. Mensen die uit pure wanhoop staken omdat het water hun aan de lippen staat. Maar als 't in hun kraam past moeten diezelfde mensen hun kinderen zelfs verplicht opgedraafd worden. Dan is 't ineens niet meer onveilig.