Crevits: "Als Demir zo bezorgd is over islamschool moet ze snel ingrijpen in Brusselse en Waalse scholen"

Hilde Crevits
BELGA Hilde Crevits
Als staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) zo bezorgd is over de mogelijke komst van een school van de Turks-islamitische organisatie Milli Görüs in Genk, dan moet ze ook "snel ingrijpen" op de plaatsen waar die organisatie al jaren onderwijs organiseert, zoals onder meer in Schaarbeek. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vanavond gezegd in Terzake.

De afgelopen dagen is er veel gezegd en geschreven over de mogelijke komst van een islamschool in Genk. De organisatie Milli Görüs zou er een islamschool willen starten. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) trok aan de alarmbel. Volgens haar is Milli Görüs een organisatie "die kleuters sluiert, de democratie in gevaar brengt en zich bezondigt aan sharia-denken". "Ik zal alles doen wat wettelijk mogelijk is om me hiertegen te verzetten", zo zei Demir gisteren in onze krant. Haar collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigde een onderzoek van de Staatsveiligheid aan naar de financiering van de organisatie.

Zuhal Demir
Jan Aelberts Zuhal Demir

In Terzake herhaalde Demir haar grote bezorgdheid over de mogelijke komst van de islamschool in Genk. "Ik ben zeer bezorgd over de toekomst van de kinderen die naar die school zullen gaan. (...) Dit is een heel gevaarlijke cocktail die de toekomst van die kinderen naar de knoppen helpt", aldus Demir.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) reageert wat verbaasd op de noodkreet van Demir. "Als het allemaal zo erg is, dan moet er snel ingegrepen worden waar de organisatie al jaren onderwijs organiseert, zoals in Brussel en Wallonië, zo zegt Crevits.

De onderwijsminister herhaalt dat er nog geen aanvraag is ingediend. Ze benadrukt ook dat de vrijheid van onderwijs geen vrijgeleide is om alles toe te laten. "De vrijheid is niet ongelimiteerd", aldus Crevits.

We hebben wapens om die verworvenheden te laten respecteren

Hilde Crevits

De CD&V-minister benadrukt ook dat een school oprichten in Vlaanderen geen sinecure is. Zo moet de onderwijstaal Nederlands zijn en moet de gelijkheid tussen man en vrouw gerespecteerd worden. "Als dat niet gebeurt, dan wordt daarop ingegrepen. We hebben wapens om die verworvenheden te laten respecteren", aldus Crevits.
307 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Ooijen

  Marc Baeyens, denkt u dan echt dat men de broodschrijvers van N(V)-Blabla of andere partijen nog geloofd? Zeker als diezelfde broodschrijvers ZELF niet eens weten welke functie hun afgoden bekleden of weten welk hun bevoegdheid is? U klapt even hard in de handjes als iemand van uw o zo bejubelde partij (soms de volgende dag het tegendeel) zegt. U bent even geloofwaardig als uw partij. Niet dus.

 • Marc Baeyens

  Demir heeft de kat de bel aangebonden door sito presto krachtig te reageren, zo niet had de cD&v-minister alles terug met de mantel der liefde toegedekt. De Wever heeft daarenboven van de linkse VRT (wat uiteindelijk een boemerang is geworden) de kans gekregen om alles ook eens duidelijk te maken aan de televisiekijkers. / “Met links wordt onze Vlaamse cultuur en identiteit ernstig bedreigd”.

 • Freddy Van Yperzele

  Nog 8 maanden en ze mag het aftrappen mevrouw onkunde.

 • Ronny Ooijen

  Chris Devlaeminck, wat een geluk dat je bij het stemmen dan opties (andere partijen) genoeg krijgt. Wat een geluk dat je kan kiezen om niet in fabeltjes te geloven zoals met hun loze verkiezingsbeloftes van 2014.

 • Willy Slachmuylders

  Tom Faes wij hebben nooit een zier gelooft in uwe domme uitleg !!