Crematie wordt duurder

Een urn met de as van een gecremeerde overledene.
thinkstock Een urn met de as van een gecremeerde overledene.
Een overledene laten cremeren, zal binnenkort wellicht een beetje duurder worden. Het gemeentebestuur betaalt nu het verplichte tweede onderzoek door een arts. Maar gemeenten willen daarvan af, schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburg vandaag.

Het is de huisarts of een op­geroepen dokter die normaal een overlijden vaststelt. Maar bij een crematie eist de wet dat de overledene nog een tweede keer wordt onderzocht. Dat ­gebeurt door een arts die door de gemeente is aangesteld, vaak een lokale dokter. Bedoeling is om op die manier zo veel mogelijk verdachte overlijdens op te sporen. 

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) wil daar nu komaf mee maken. "We geloven in het nut van zo'n tweede onderzoek bij een crematie", zegt woordvoerster Nathalie Debast. "Alleen is dat geen taak voor de gemeenten, die dat op dit moment moeten financieren en daarnaast opdraaien voor administratie."

De VVSG pleit ervoor dat "de kostprijs van het tweede onderzoek een onderdeel wordt van de prijs van een crematie". Dat maakt crematies voor nabestaanden iets duurder. "Maar wanneer mensen onvoldoende ver­mogend zijn, kunnen ze altijd een beroep doen op het OCMW", ­beklemtoont de VVSG.
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Van den Bulck

  Geboren worden kost Geld. Leven kost nóg meer GELD. Sterven kost nu ook nóg méér GELD !!! Moeder, waarom leven wij........???

 • sjaak vanslembrouck

  Leven word duurder en nu sterven ook nog eens.

 • Marc Spandel

  Omdat er van 'vermogende' nazaten word gesproken, zou ik graag weten 'hoeveel' die 'extra belasting' wel is. Moet er betaald worden voor een doktersvisite, of voor de volledige kost van een autopsie?

 • Jean-Pierre Bousse

  In de tekst begrijp ik veel maar de laatste alinea baart me zorgen want dit is duidelijk weeral een vestzak -broekzak operatie

 • Luc Deville

  Hier is een belangrijk deel bewust of onbewust weggelaten uit het oorspronkelijk artikel. Vele van die tweede artsen die de dood vaststellen kijken niet of nauwelijks naar de overledene. Ook zijn er grote verschillen in de prijs die de gemeente moet betalen. Een doktersonderzoek betalen dat zou nog aanvaardbaar zijn, maar dan wel voor de correcte prijs en de zekerheid dat die extra dokter tenminste zijn werk tracht goed te doen.