Creamoda vraagt extra aandacht voor merken en kledingproducenten

Shutterstock
De Belgische modefederatie Creamoda vraagt consumenten om te blijven geloven in kleine en grote Belgische merken. "De wereldwijde coronacrisis heeft een enorme economische en emotionele impact op de volledige Belgische modesector", zegt Erik Magnus, directeur van Creamoda. "De volledige keten is aangetast."

Creamoda steunt het initiatief van een groep CEO’s die vraagt om de lokale economie te blijven ondersteunen door Belgisch te kopen. "Door extra aandacht te vragen om online te shoppen in eigen land en Belgische merken te kopen, kunnen we de lokale economie steunen en meer kans maken om deze crisis te overleven", zegt Wendy Luyckx, communicatieverantwoordelijke bij Creamoda.

Zomerbestellingen worden geannuleerd en er bestaat onduidelijkheid bij de merken over het al dan niet laten produceren van de wintercollectie

Erik Magnus


Modemerken zijn in paniek, klinkt het. “Zomerbestellingen worden geannuleerd en er bestaat onduidelijkheid bij de merken over het al dan niet laten produceren van de wintercollectie", zegt directeur Erik Magnus. 

Sommige merken gaan voorlopig verder en starten de productie op volgens plan, anderen aarzelen of zetten ze 'on hold' tot er meer duidelijkheid is. "Winkeliers vragen om uitstel of spreiding van betalingen." 

Voor dat laatste volgt de federatie het advies van werkgeversorganisatie Unizo. Ze vragen zo eigenaars van winkelpanden om solidair te zijn opdat huurders tijdens de periode van sluiting de huur niet hoeven te betalen.

Sperperiode vervroegen

Eerder stelde Mode Unie al voor om de sperperiode te vervroegen en de soldenperiode uit te stellen. Volgens Creamoda gaat het om een meer dan terechte vraag. Er zullen maatregelen getroffen moeten worden om een bloedbad aan kortingen in de hele modesector te voorkomen, luidt het.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.