Coup de théâtre in Vilvoorde: Hans Bonte beschuldigd van woordbreuk, voorlopig geen coalitie meer

Een coalitie van sp.a, Open Vld en CD&V heeft in Vilvoorde een meerderheid van 23 op 35 zetels. Het alternatief met Open Vld, CD&V, N-VA en Groen telt er 20.
Lukas Een coalitie van sp.a, Open Vld en CD&V heeft in Vilvoorde een meerderheid van 23 op 35 zetels. Het alternatief met Open Vld, CD&V, N-VA en Groen telt er 20.
Coup de théâtre in Vilvoorde: Open VLD, Groen en N-VA laten weten dat er van een bestuursakkoord in Vilvoorde voorlopig geen sprake (meer) is. De manier waarop burgemeester Hans Bonte kartelpartner Groen uit het bestuur weerde, is in slechte aarde gevallen. Er is zelfs sprake van “woordbreuk”. Bonte zelf wil echter “zo snel mogelijk werk maken van het beleidsplan”. “Een mens krijgt heimwee naar de tijd dat een blauwe handtekening iets waard was. De herfstvakantie kan collega De Ro deugd doen.”

Het overleg leverde vandaag een belangrijke conclusie op. De drie partijen lassen een pauze in van de onderhandelingen tot 11 november, Wapenstilstand. Dat betekent dat er geen meerderheid tot stand kan komen, want CD&V en sp.a hebben slechts 15 op 35 zetels. “De ambitie van Open VLD, Groen en N-VA is niet om de situatie moeilijker te maken, wel om een stabiel en eerlijk bestuur op de been te brengen”, klinkt het.

“De drie partijen zijn geschrokken van de ontwikkelingen van de voorbije 48 uur en betreuren dat de huidige burgemeester zijn partijbelangen boven de belangen van Vilvoorde plaatst. De brutaliteit en de woordbreuk van Hans Bonte: het is niet onze manier van politiek bedrijven. Vilvoorde verdient beter.”

“Geen bruggen verbrand”
In de Terzake-studio stelde Open Vld-kopstuk Jo De Ro dat hij niet aanstuurt op een alternatieve meerderheid. “Voor mij zijn geen bruggen verbrand, het opstappen van Hans Bonte is helemaal niet aan de orde. Maar er zijn ernstige stappen nodig om het vertrouwen te herstellen.”

“Wij waren erg verbaasd door die demarche van hem in het midden van de nacht, deze pagina konden we niet gewoon omdraaien. We zouden slechte politici zijn als we gewoon deden alsof er geen partner afgereden was. De sterkste ploeg is niet altijd de mensen die het meest ervaren zijn, wel de mensen die het meeste vertrouwen hebben.”

Volgens De Ro heeft Bonte nog meer beloftes gebroken. Zo zou er zijn afgesproken om alle aktes -zoals de voordrachtsakte voor de burgemeester- pas morgen te ondertekenen. Een aantal partijen heeft echter al hun krabbel gezet. Bonte zou wel nog handtekeningen tekortkomen voor de sjerp: Open Vld tekende de voordrachtsakte nog niet.

Jo De Ro.
Photo News Jo De Ro.

CD&V: “Het is een soep”
CD&V’er Peter Van Kemseke heeft de breuk naar eigen zeggen zelf via de pers moeten vernemen. “Wij hebben vooral een bestuursakkoord ondertekend en willen ons daar ook aan houden. Wat er gebeurd is binnen het kartel is een interne kwestie. Ik begrijp wel dat dit zeer pijnlijk is, vooral op menselijk vlak.”

Wat nu? “We zijn intern aan het babbelen om te zien wat de standpunten en de mogelijkheden zijn. Ik wil vooral weten hoe we hier gaan uit geraken. We hadden een heel ambitieus bestuursakkoord waar we heel lang over onderhandeld hebben. Of er een alternatief is weet ik niet. Ik ben daar alleszins nog niet voor gecontacteerd. We kunnen ons wagonnetje niet zomaar aanhaken bij Open Vld, N-VA en Groen. Het is alleszins een soep. Jammer dat het alweer moet uitdraaien op een discussie over postjes.”

Peter Van Kemseke.
Lukas Peter Van Kemseke.

Bonte: “Akkoord is ondertekend”
“Het akkoord tussen de rode, blauwe en oranje partij werd in Vilvoorde ondertekend door de respectievelijke lijsttrekkers en voorzitters”, reageert Bonte. “Er werd ook een vertrouwenwekkend gesprek gevoerd over de specifieke leefsituatie van de heer De Ro (hij zou een relatie hebben met een Vlaams parlementslid voor Groen; nvdr.).”

“Vilvoorde is en blijft een moeilijke stad, ook op politiek vlak”, vervolgt Bonte. “Vijftien uur na de ondertekening van een ambitieus bestuursakkoord werkt de heer De Ro opnieuw samen met de N-VA waarmee Open VLD voor de verkiezingen een voorakkoord had gesloten. Ik begrijp de nervositeit van de blauwe collega en hoop zo snel als mogelijk werk te kunnen maken van het ambitieuze beleidsplan. Vilvoorde heeft een krachtig bestuur nodig om dat te realiseren. De strijd om de politieke mandaten ligt inmiddels achter de rug. Om de sereniteit te bewaren en een snel bestuur mogelijk te maken, zal ik er verder geen commentaar meer over geven.”

Hans Bonte genoot op de avond van de verkiezingen nog met volle teugen van de overwinning.
Lukas Hans Bonte genoot op de avond van de verkiezingen nog met volle teugen van de overwinning.

“Groenen te onervaren”
Eerder klonk dus inderdaad dat sp.a, Open Vld en CD&V een bestuursakkoord bereikt hadden. Samen zouden ze over 23 van de 35 zetels in de Vilvoordse gemeenteraad beschikken. 

In het akkoord tussen sp.a en Groen voor de verkiezingen stond echter dat de partijen enkel in een meerderheid zouden stappen als er voor allebei een schepenmandaat aan gekoppeld was. Bonte liet die afspraak plots vallen omdat de verkozenen van Groen “te onervaren zijn om deel uit te maken van het schepencollege”. “Maar ze konden zeker nog andere verantwoordelijkheden opnemen, zoals in de intercommunales voor huisvesting, afvalinzameling en dergelijke”, klonk het. Daarop zegde Groen het vertrouwen in Bonte op, wat meteen ook het einde van het kartel betekende.

“Alle partijen tegen elkaar opgezet”
“Na een mooie overwinning in Vilvoorde met het kartel sp.a-Groen (+7%) heeft Bonte eerst alle partijen tegen elkaar opgezet en dan zijn eigen kartelpartner losgelaten”, stelt Jacques Mevis, voorzitter van Groen Vilvoorde. “Bonte denkt misschien te winnen op die manier, maar Vilvoorde verliest. We zijn in kartel naar de kiezer gestapt en hebben samen een goed resultaat gehaald. Achteraf je kartelpartner die een zetel wint aan de kant schuiven voor eigen gewin getuigt van weinig respect en vertrouwen. Bonte moet zeker niet onderdoen voor de machtswellust van Bart De Wever.”

Bonte: “Zeer onredelijk”
Bonte betreurde dat Groen voor de oppositie koos. “Het stoort mij dat de nationale partij van Groen de lokale vertegenwoordigers heeft ingefluisterd dat ze 1,5 schepen moesten opeisen. Dat is zeer onredelijk omdat ze in de nieuwe gemeenteraad slechts 3 zitjes op 35 zullen hebben. Ik heb daar dus geen rekening mee gehouden. Lokale verkiezingen moeten lokaal beslecht worden. Ik wil dat Vilvoorde de komende zes jaar bestuurd wordt door een sterke ploeg, want de uitdagingen zijn zeer groot”, besluit Bonte.

Almaci: “Echt stuitend”
Tijdens een interview in De Ochtend op Radio 1 liet nationaal Groen-voorzitster Meyrem Almaci optekenen dat Bonte zich weinig collegiaal opstelde. “Hij vergist zich van vijand. Hopelijk is dat niet de socialistische manier van werken”, klonk het. “Dit had ik echt niet verwacht van een andere progressieve politicus. Deze manier van werken op een lokaal vlak is ongezien. Dit is echt stuitend.”
134 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frankie Deygers

  Dan is er een socialistische burgemeester en speelt Bonte ermee. Zo blijft er voor de socialisten niets meer over, want op andere plaatsen zal Groen het kartel,ook opblazen.

 • Luc Van Durme

  Bonte maakt het te bont. Beetje dom.

 • william Masson

  De groene golf heeft een stinkend geurtje.

 • Gino Denil

  Wie gaat er voor de postjes als hij een partner een mes in de rug steekt voor meer postjes. Hen eerst het werk laten doen om een bestuursprogramma te laten schrijven en hen dan een ezelstamp geven. Om vervolgens stiekem, tegen alle afspraken in, vlug de nodige handtekeningen te proberen verzamelen om zijn burgemeesterschap veilig te stellen. Van zijn politiek inzicht en ervaring blijft toch niet veel over. Misschien zou hij beter de afvalintercommunale doen.

 • Dave Janssens

  "Roekeloos" wordt her en der gezegd. Ik noem dat achterbaks man. Of roekeloos achterbaks, nog beter.