Coup de théâtre in Gent: niet Elke Sleurs maar Anneleen Van Bossuyt wordt lijsttrekker N-VA

Anneleen Van Bossuyt en Elke Sleurs.
Sabine Van Damme Anneleen Van Bossuyt en Elke Sleurs.
Coup de théâtre in Gent: niet Elke Sleurs maar Europees parlementslid Anneleen Van Bossuyt zal de N-VA-lijst in Gent trekken. Sleurs zet een stap opzij. Sleurs zou Anneleen Van Bossuyt hebben voorgedragen om uit de impasse te geraken. Elke Sleurs en Siegfried Bracke zullen de Gentse lijst allebei steunen. 

Dat de lijstvorming in Gent bijzonder stroef verliep, is een publiek geheim. "Op dit moment gaan we door een moeilijke periode in Gent, dat ziet iedereen. Dat is ook naar buiten gekomen, wat ook al niet goed is", gaf De Wever ook toe. Het begon na de Publipart-affaire. Siegfried Bracke beukte steving in op het Gentse bestuur en burgemeester Daniel Termont (sp.a). Maar die aanval keerde als een boemerang terug in zijn gezicht. Hij communiceerde namelijk nogal onhandig over zijn werk als adviseur bij Telenet. Daarmee zou hij naast zijn job als kamervoorzitter, flink wat hebben verdiend. Maar pas achteraf kwam uit dat hij daar geen geld voor had gekregen. Zijn imago was naar de vaantjes en de top van de partij greep in. Elke Sleurs - die al geen potten brak als staatssecretaris in de regering-Michel - werd de kopvrouw in Gent. Zuhal Demir werd staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Siegfried Bracke bleef kamervoorzitter, maar gaf zijn plaats als boegbeeld in Gent op.

Verandering

Elke Sleurs moest zich als kopvrouw buigen over de lijst. Bracke wilde de zichtbare lijstduwersplaats krijgen, maar die gunde Elke Sleurs hem niet. Hij kreeg de voorlaatste plaats. Bracke weigerde en Elke Sleurs hield voet bij stuk. Matthias Diependaele moest de situatie proberen recht trekken. Of hij het was of Elke Sleurs die Anneleen Van Bossuyt voorstelde als nieuw boegbeeld, is niet duidelijk. De partij gunt Sleurs die eer. "Onze kaarten in Gent liggen goed", aldus Sleurs. "Na dertig jaar paars zijn veel Gentenaars klaar voor verandering. Een personenkwestie mag daar niet van afleiden. Gent heeft een nieuwe wind nodig, en Anneleen kan dat belichamen.”

Eerst nog verhuizen

Anneleen Van Bossuyt (38) is sinds 2015 Europees parlementslid voor de N-VA. Ze woont vandaag wel nog in buurgemeente Melle en zal dus nog moeten verhuizen naar Gent. Maar ze is op en top Gents - haar accent alleen al is daar het bewijs van. "Ik ben geboren in Gent, ik ben hier opgegroeid, ik ben hier naar school geweest bij de groentjes van Sint-Bavo. Ik heb op de universiteit gewerkt en mijn sociale leven speelt zich hier in Gent af”, zegt ze, “ik ben misschien een buitenstaander voor de lokale politiek, maar ik ken onze mooie stad door en door. Ik ga me inwerken en wil dan snel met frisse, concrete ideeën komen.” Ze is bereid haar werk als Europees parlementslid op te geven voor een lokaal mandaat. "Ik zet volop in op Gent."

Over de hetze rond de lijstvorming zegt de nieuwe Gentse lijsttrekker het volgende: "Ik was er zelf niet bij betrokken. Wat voorbij is, is voorbij" Van Bossuyt wil een "nieuwe wind en een nieuwe ploeg" in de stad waar N-VA-lijsttrekker Siegfried Bracke in 2012 het paars-groene bestuur niet kon breken. "We moeten weg van de schandaal-cultuur in het stadhuis", zegt Van Bossuyt.

Inhoudelijk wil Van Bossuyt de Gentse N-VA-lijn doortrekken en zich profileren op mobiliteit en economische thema's. "Het is schandalig hoe het huidige stadsbestuur met ondernemingen omgaat", klinkt het. De lijsttrekker gaat in Gent vooral betere regelgeving met minder administratieve lasten voor ondernemingen. Ze legt ook een klemtoon op taal in het onderwijs. "In Gent is het Nederlands de taal die iedereen verbindt, ook op de speelplaats."

Anneleen van Bossuyt met haar kinderen.
Sabine Van Damme Anneleen van Bossuyt met haar kinderen.

De Wever: "Anneleen is wissel op de toekomst" 

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is Anneleen Van Bossuyt de wissel op de toekomst. Tegelijk heeft de N-VA-voorzitter "het grootste respect" voor Sleurs. En zowel Sleurs als Siegfried Bracke hebben volgens hem nog plaats als kopstukken in de partij. Dat heeft De Wever gezegd in VTM NIEUWS.

De Wever erkent dat zijn partij in Gent "niet door een goede periode gaat", maar hij heeft veel respect voor de keuze van Sleurs en bestempelt Anneleen Van Bossuyt als een "wissel op de toekomst". Welke plaats Siegfried Bracke op de Gentse lijst zal krijgen, is volgens De Wever in de eerste plaats aan de afdeling zelf om te oordelen.

Maar De Wever wil Sleurs noch Bracke laten vallen na de voorbije moeilijke maanden. "We zijn niet het soort partij dat mensen laat vallen omdat ze pootje-lap werden gedaan", aldus De Wever.

Gents N-VA-voorzitter Bob Cammaert is tevreden dat de impasse rond Bracke en Sleurs is opgelost. "Als Van Bossuyt haar standpunten zo goed vertolkt als in het Europees Parlement, komt alles goed." 

Ook hij geeft te kennen dat zowel Siegfried Bracke als Elke Sleurs nog steeds in aanmerking komen voor een plaats op de lijst. "Zodat we in Gent de beste lijst kunnen samenstellen." Maar over de definitieve samenstelling van de lijst is nog geen duidelijkheid.

Na twaalf jaar burgemeesterschap is Daniel Termont geen kandidaat meer om zichzelf op te volgen.
TeamGent Na twaalf jaar burgemeesterschap is Daniel Termont geen kandidaat meer om zichzelf op te volgen.

Sp.a-Groen: "Het werk is niet af, wij werken verder"

Ook de Gentse afdelingen van sp.a en Groen hielden vandaag hun nieuwjaarsreceptie. Dat deden ze samen, in de Vooruit. De twee partijen trekken in oktober in kartel naar de kiezer en zijn vastbesloten ook de komende zes jaar de meerderheid te vormen in de Arteveldestad. "Het werk is niet af. Ik wil bewaren wat goed is en verbeteren wat nog beter kan", zei lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Rudy Coddens (sp.a). "Wij werken verder", zei een zelfverzekerde 'co-lijsttrekker' Elke Decruynaere (Groen).

Na twaalf jaar burgemeesterschap is Daniel Termont geen kandidaat meer om zichzelf op te volgen. Met Rudy Coddens als lijsttrekker, die vorig jaar Tom Balthazar verving, gaat Termont naar eigen zeggen met een gerust gemoed op pensioen. Hij ziet in Coddens de "verpersoonlijking van de goede samenwerking tussen rood en groen in Gent". De twee partijen gaan als 'Team Gent' de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen in.

Lijsttrekker Rudy Coddens (sp.a).
TeamGent Lijsttrekker Rudy Coddens (sp.a).

In Gent vormen sp.a en Groen momenteel de meerderheid, samen met Open Vld. Coddens roemde in zijn toespraak het beleid van de afgelopen vijf jaar, maar drukte zijn toehoorders op het hart dat "het werk niet af is". "Er wachten ons nog serieuze uitdagingen: genoeg degelijke woningen in een aangename omgeving, ervoor zorgen dat jobs niet verloren gaan, de straten 's nachts veilig houden."

"Gent is vaak een positieve uitzondering, omdat wij de dingen anders aanpakken", zei Coddens. "In Gent kiezen sp.a en Groen voor solidariteit. Wij laten niemand achter omdat zijn miserie zogenaamd zijn eigen schuld is. Wij, sp.a en Groen, kiezen hier voor duurzaamheid, wij schuiven de facturen niet door naar de volgende generaties. Gaan we samen vooruit of is het vanaf volgend jaar elk voor zich?"

Coddens kondigde aan dat sp.a en Groen van goed en betaalbaar wonen de inzet van de verkiezingen maken. "Wij hebben een masterplan Wonen klaarliggen, waarin we 90 miljoen euro extra zullen investeren in betaalbare en duurzame woningen. Dat is 3 keer meer dan nu. Dat maakt het verschil, dat is onze keuze. Geen enkele stad doet ons dit na."

Co-lijsttrekker Elke Decruynaere (Groen).
TeamGent Co-lijsttrekker Elke Decruynaere (Groen).

"We lieten ons in 2017 niet afleiden", zei Decruynaere. "Het aantal ongevallen in de binnenstad is met bijna 50 procent gedaald dankzij de invoering van de zone 30 en het circulatieplan. We hebben al veel werk verzet. (...) Maar alles kan natuurlijk beter, daarom gaan we komende jaren verder werken om onze stad gezonder, gezelliger, groener, veiliger te maken. Wij werken verder!"

"Voor ons geen afbraakpolitiek, wij bouwen sociale woningen. Voor ons geen moddergooien, wij zorgen voor nieuwe parken. Voor ons geen bangmakerij, wij geven hoop en perspectief. Wij kiezen samen voor aanpakken, in plaats van natrappen. Voor verbinden in plaats van verdelen."
129 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guy raeymakers

  Postjes postjes postjes juist hetzelfde als bij de trados en dan de krokodillentraantjes natuurlijk.

 • Bruggeman Dré

  Merkwaardig dat Bracke nog ontzien wordt. Bracke trapt echter graag na. Dat zou hij zeker niet nalaten, en bepaalde potjes blijven, ook bij NVA, beter gedekt.

 • Karel Van Beeck

  En Supergraaier Bracke komt gewoon terug op de kieslijst. Hoe hypocriet kan men zijn.

 • Roland Peeters

  Zit oppergraaier Bracke achter te coulissen weer te stoken??

 • Jan Boden

  Een uitstekende keuze. Met alle respect, maar Bracke wordt volgende maand 65. Laat hem dus maar op de stoel van Kamervoorzitter zitten tot in 2019 en daarna exit pensioen.