Cortebeeck: "CD&V maakt nog te weinig het verschil"

Gewezen ACV-voorzitter Luc Cortebeeck.
PHOTO_NEWS Gewezen ACV-voorzitter Luc Cortebeeck.
De Vlaamse christendemocraten moeten zich volgens gewezen ACV-voorzitter Luc Cortebeeck de vraag stellen of ze nog wel voldoende het verschil maken. Voor Cortebeeck doet de CD&V dat momenteel alvast te weinig. Dat zei hij vanochtend op Radio 1.

De voormalige ACV-voorzitter, intussen vicevoorzitter van de raad van bestuur van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), liet op Radio 1 nog eens zijn licht schijnen over het sociaal overleg in Vlaanderen en over de politieke actualiteit.

Cortebeeck toont zich onder meer bezorgd over de "Vlaamse en Belgische samenleving". Volgens hem wordt er geraakt aan de sociale fundamenten. Verder heeft Cortebeeck kritiek op het federale taxshift-akkoord. "Dat akkoord valt bijzonder tegen. Er was al de inlevering met de indexsprong. Nu wordt opnieuw de rekening gepresenteerd aan de gewone mensen, zowel werkende mensen als uitkeringsgerechtigden. Zo voert men geen beleid voor de werkende Vlaming, maar voor de hebbende Vlaming. Dan is men opnieuw een kloof aan het organiseren en dat maakt mij bijzonder bezorgd."

Geen kritiek op ministers
Cortebeeck is ook streng voor de CD&V. "Ik denk dat de christendemocraten zich de vraag zullen moeten stellen: maken wij het verschil? Als we inderdaad willen opkomen voor sociale rechtvaardigheid en een goede economie die sociaal sterk gedragen is." De vroegere ACV-topman benadrukt dat hij niet doelt op de CD&V-ministers zoals Kris Peeters en Koen Geens. "Dit gaat niet over personen. Die mensen zijn sterk bekwaam en komen op voor hun zaak. Dit gaat dus niet over Kris Peeters en Koen Geens. Maar op dit moment vind ik dat het verschil te weinig gemaakt wordt."

Volgens Cortebeeck komt de CD&V minder uit de verf door de "conservatief-liberale partijen", vooral dan N-VA en Open Vld die "elkaar bekampen om de strafste liberaal te zijn".

Men voert geen beleid voor de werkende Vlaming, maar voor de hebbende Vlaming

Gewezen ACV-voorzitter Luc Cortebeeck