Ga naar de mobiele website
^ Top

Corruptie openbare werken: jaarlijks 4 miljard euro

Paul Meulemans, ex-topman van een anti-fraudedienst
Vertommen Paul Meulemans, ex-topman van een anti-fraudedienst
4 miljard euro. Dat is het monsterbedrag dat jaarlijks in ons land opgaat aan corruptie bij openbare werken. De overheidsopdrachten kosten de belastingbetaler doorgaans 20% te veel. Bij sommige diensten laat tot één op de drie ambtenaren met beslissingsrecht zich omkopen of neemt belangen.

De onrustwekkende cijfers blijken uit internationele studies en worden bevestigd door Paul Meulemans, tot eind 2015 commissaris bij de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Corruptie. Volgens Transparency International, dat elk jaar een wereldwijde corruptiebarometer opstelt, scoorde België vorig jaar 77 op 100 - waarbij 100 punten als bijna 'clean' wordt beschouwd. Er is dus nog heel wat ruimte voor verbetering.

Net zoals in andere Europese landen is de corruptiescore in ons land de jongste vijf jaar gestagneerd tot lichtjes afgenomen. "Ze is nog lang niet uitgeroeid, al komen omkoping en fraude de jongste jaren misschien minder voor bij grote projecten", aldus Meulemans.

750 000 euro extra 'verdiend'
"De kleinere (renovatie)werken waarbij lagere ambtenaren de lakens uitdelen, mogen echter niet onderschat worden. Uit onderzoek is gebleken dat bij sommige diensten die doordrongen zijn van corruptie één op de drie functionarissen zich systematisch en op lange termijn schuldig maakt aan fraude."

"Er zijn ambtenaren die daarmee maandelijks een tweede zwarte wedde tot 2.000 euro opstrijken. Eén van hen bekende dat hij in enkele jaren tijd 750.000 euro verdiend had door zich te laten omkopen. In België gaat jaarlijks 20 miljard euro naar openbare werken. Twintig procent van dit bedrag verdwijnt in de zakken van frauderende firma's en corrupte ambtenaren."

HET VOLLEDIGE INTERVIEW MET PAUL MEULEMAN EN MEER ONTHUTSENDE CORRUPTIECIJFERS LEEST U OP HLN PLUS.Meld een bug