Corrupte douanier (voor vierde keer al) veroordeeld tot 14 jaar cel

PHOTO_NEWS
Het hof van beroep in Antwerpen heeft douanier Tim D. (33) veroordeeld tot veertien jaar cel. De man had zowel in eerste aanleg als in beroep verstek laten gaan en had telkens verzet aangetekend. Hij werd echter keer op keer tot dezelfde 14 jaar cel veroordeeld. De feiten zijn dan ook niet min: hij stond aan het hoofd van een crimineel netwerk dat 10,9 ton cocaïne had ingevoerd via de Antwerpse haven, goed voor een straatwaarde van ruim 548 miljoen euro.

Tim D. voerde de selectie van risico-containers uit - ook al behoorde dat niet tot zijn normale takenpakket - en kon er dus voor zorgen dat bepaalde containers niet gecontroleerd werden. Hij verkocht daarnaast ook informatie over schepen en containers. Drie organisaties maakten van zijn diensten gebruik en vergoedden hem royaal voor zijn cruciale inbreng. Hij maakte grote sier in het uitgaansleven en gaf massa's geld uit aan luxegoederen en reizen.

Zijn oorspronkelijk twintig medebeklaagden waren bij de invoer van de drugs betrokken of hadden hem geholpen om zijn drugsopbrengsten wit te wassen. Zij hadden in eerste aanleg celstraffen tot tien jaar en boetes tot 600.000 euro gekregen. Acht van hen waren mee in beroep gegaan en hadden ook eerst verstek laten gaan. Zij kregen in verzet eveneens dezelfde straffen als in eerste aanleg. Het hof bevestigde ook de verbeurdverklaringen, wat voor Tim D. op ruim 6,3 miljoen euro neerkomt.