Coronacompensaties voor woonzorgcentra en andere voorzieningen

Photo News
De Vlaamse regering heeft een pakket compensatiemaatregelen uitgewerkt voor woonzorgcentra, centra voor kortverblijf, centra voor dagverzorging en centra voor dagopvang. Leegstaande kamers in woonzorgcentra zullen door de overheid bijvoorbeeld voor 90 procent van de gemiddelde dagprijs gecompenseerd worden. Vlozo, de sectororganisatie die de uitbaters van private ouderenvoorzieningen vertegenwoordigt, reageert tevreden.

De woonzorgcentra hebben de voorbije weken te maken gekregen met dalende inkomsten en sterk gestegen uitgaven. Door de opgelegde opnamestop en het overlijden van bewoners, daalden de inkomsten en door de hogere personeelskosten en de aankoop van beschermingsmateriaal stegen de uitgaven.

Kopzorgen

Die combinatie bezorgde de woonzorgcentra financiële kopzorgen, bovenop alle andere zorgen. Dat is vooral zo bij voorzieningen die af te rekenen kregen met een forse uitbraak van het coronavirus.


De Vlaamse regering heeft nu een financiële compensatieregeling uitgewerkt. Zo zullen leegstaande kamers gecompenseerd worden à rato van 90 procent van de gemiddelde dagprijs. Daarnaast zullen voorzieningen personeel ook flexibeler mogen inzetten en zullen ze zorgkundigen en reactiveringspersoneel via een interim-onderneming kunnen aanwerven en inzetten.

Sectororganisatie Vlozo reageert tevreden. De organisatie roept de regering wel op om de compensatie snel uit te betalen "zodat de ouderenvoorzieningen niet in liquiditeitsproblemen komen en de aandacht voluit kunnen richten op de zorg en ondersteuning van bewoners en het welzijn van het personeel."

Vlozo hoopt ook dat naast de Vlaamse ook de federale regering compensatiemaatregelen neemt. Zo vraagt Vlozo dat ouderenvoorzieningen uitstel van betaling krijgen voor de betaling van RSZ-voorschotten voor het tweede en het derde kwartaal van dit jaar.

Lees ook: Emmanuel André legt taak als woordvoerder neer: “Geen sprake van politieke druk” (+)

Bekijk ook:

Italië gebruikt deze sneeuwkanonnen om straten te ontsmetten

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christa Vermeulen

  Jammer dat medewerker wellicht niet op de hoogte is dat het dragen van een uurwerk niet zou mogen. Ringen en uurwerken zijn echte besmettingsbron. Ik werk als verpleegkundige en al jaren geldt bij ons verbod op dragen van ringen en uurwerk. Ze beletten ook nog eens het grondig ontsmetten van de handen.

 • Ronny Biesen

  Sinterklaas is vroeg dit jaar, hij verslaat zelfs de paashaas. Ongelofelijk dat je met een gat van 14 miljard zo kwistig met geld kunt omspringen. Lees ook dat men zomaar 600000 gaat schenken voor een bosbrand. Dat is erover voor mij. Geef deze 600000 dan in deze tijd aan de zorgsector, die heeft het meer nodig dan een hoop bomen.

 • Jaak Casteleyn

  Eerst besparingen door de “Vlaamse” partijen en de NVA in het bijzonder, en dan compensaties omdat er een pandemie aan de gang is, ze hadden beter voorzien dat er voldoende bescherming was voor het verplegend personeel. Nu zijn er duizenden doden, die zoals gewoonlijk vlug zullen worden vergeten, uitgezonderd als ze de bedragen van de successierechten van deze slachtoffers zullen geïncasseerd hebben.

 • bob jansens

  wanneer compensaties voor de mensen die gedwongen worden loopbaanonderbreking te nemen omdat de "bomma" nergens terecht kan?