Corona raakte amper door de Vlaamse schoolpoorten: 196 besmettingen op 4 maanden tijd

Photo News
Tussen 1 maart en 30 juni zijn in Vlaanderen slechts 196 coronabesmettingen vastgesteld op school: 157 bij leerlingen en 36 bij leerkrachten. Dat blijkt uit cijfers die de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg (VWVJ) bij de 58 centra voor leerlingenbegeleiding (CLB’s) verzamelde, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Slechts vijftien besmettingen vonden op school plaats, negen bij leerlingen en zes bij leerkrachten. "Er is dus amper overdracht geweest op school", zegt Anouk Vanlander van de VWVJ. "Geruststellend, maar het gaat wel over een periode waarin de coronacurve daalde en middelbare scholieren amper naar school zijn geweest. We moeten dit blijven opvolgen.”

Vanlander wijst erop dat bij een besmetting de CLB’s de richtlijnen van Sciensano hebben gevolgd. "Leerlingen en leerkrachten die nauw contact hadden met een positief geval, moesten veertien dagen in quarantaine." In totaal gingen zo 1.644 leerlingen en 169 leerkrachten in thuisisolatie.

De cijfers zullen meegenomen worden in het overleg tussen het onderwijsveld en de experten met betrekking tot de heropening van de scholen op 1 september. Vrijdag vindt daarover een eerste vergadering plaats.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Niet alleen zaten de leerlingen thuis. Ze werden ook niet veralgemeend getest. 100.000 Amerikaanse kinderen testten positief op coronavirus in laatste twee weken van juli. Nog voor dat scholen terug open gingen. Zijn Amerikaanse kinderen anders dan Europese.

 • KITTY VAN DEN BOSSCHE

  Cijfers van tijdens lockdown en dat er tijdens de drie weken dat de scholen open waren er 76 terug gesloten zijn/of klassen in quarantaine gezet werden, kids niet getest werden, dus deze cijfers zijn niks waard en de echte zullen we nooit weten.. het is allang duidelijk dan ongeacht wat scholen open moeten, zonder bubbels of voorzorgsmaatregelen die we nu wel volgen, vervallen weer op 1 sept..

 • james Verlinden

  Vijf maand geen of amper school geweest. En men is verbaasd over dit resultaat? Humor. Wacht als de scholen terug volle bak opengaan. Verwacht u aan een exponentiële uitbraak! Altijd leuk krediet opstrijken aan ietd waar je onrechtstreeks invloed op hebt. Tis heus geen prestatie. Dat zou het wel zijn als de scholen gewoon openbleven, en toch dit resultaat zou bekomen.

 • Tim De Cock

  Ik kan het geloven, bijna alle leerlingen zaten thuis. En diegene die wel moesten komen konden heel ver uit elkaar gaan zitten. Wacht maar als ze terug opeengepakt op de schoolbanken zullen les volgen. Hopelijk is de situatie terug snel normaal of onze kinderen hun toekomst is om zeep.

 • Friedel Pas

  Ik hoop dat ook die andere studies uit het andere artikkel naar die onderhandelingen worden meegenomen zodat risico groepen niet in gevaar komen. Scholen mogen zeker open maar gezien de huidige situatie denk ik toch dat met kleinere bubbels moet gewerkt worden en social distancing moet gerespecteerd worden. Voormiddag ene helft van klas, namiddag andere helft en de anderen werken da met het geen ze in de voormiddag geleerd hebben zelfstandig. Verder nog zorgklassen voor diegenen die uitleg nodig