Corona-ouderschapsverlof voor zelfstandigen ook nog in september

Maggie De Block en Denis Ducarme.
Photo News Maggie De Block en Denis Ducarme.
De ministerraad heeft op voorstel van minister van Sociale Zaken Maggie De Block en minister van Zelfstandigen Denis Ducarme het ouderschapsverlof voor zelfstandigen in het kader van de coronamaatregelen verlengd voor de maand september.

"De niet altijd zo evidente combinatie van werken en het opvangen van (jonge) kinderen dringt zich eveneens verder op tijdens de maand september 2020. Na zes maanden zonder school of een regelmatig ritme, zal het voor (jonge) kinderen niet evident zijn om zich opnieuw aan te passen aan een schoolomgeving. Daarom is aangepaste begeleiding door hun ouders noodzakelijk", aldus de mededeling van de regering, die beslist om de steunmaatregel voor zelfstandigen in september te verlengen.

Als zelfstandigen hun activiteit voortzetten of hervatten, maar deze door de Covid-19-crisis moeten combineren met de zorg voor hun kind(eren) jonger dan 12 jaar of met een beperking, zullen ze in aanmerking kunnen komen voor de ouderschapsuitkering; dit naar het voorbeeld van het Covid-19-ouderschapsverlof voor de werknemers.

De maatregel voorziet een uitkering van 532,24 euro of, als de zelfstandige uitsluitend samenwoont met één of meerdere kinderen die hij ten laste heeft, 1.050 euro. De uitkering is gericht op de zelfstandigen die hun activiteiten voortzetten in september. Ze kan dus niet gecumuleerd worden met het vervangingsinkomen 'overbruggingsrecht'.

Het ontwerp van koninklijk besluit wordt ter advies voorgelegd aan de Raad van State.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ferdinand Nuyts

    Open VLD-Kamerlid Christian Leysen maakt zich zorgen over de stroom genereuze wetsvoorstellen bedoeld om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. 'Het is alle remmen los.' "sinterklaaspolitiek"

  • Gino Sinnesael

    Wanneer gaat de regering eindelijk eens iets doen voor de gepensioneerden? Bijvoorbeeld de "solidariteitsbijdrage" op de pensioenen afschaffen? Deze pestbelasting dateert reeds sedert de crisis van 1993! Minister De Croo zei onlangs nog dat crisisbelastingen niet aan de orde zijn. Dus? Hebben gepensioneerden geen recht op wat extra koopkracht, misschien? Waarom vallen zij steeds uit de boot? Nochtans een groot kiespubliek...