Cordon voor derde maal doorbroken in Denderleeuw

Archiefbeeld: Kristof Slagmulder, fractieleider van Vlaams Belang, 2013.
BELGA Archiefbeeld: Kristof Slagmulder, fractieleider van Vlaams Belang, 2013.
Nadat Vlaams Belang in 2013 al de gemeenteraadsvoorzitter en het schepencollege in het zadel hielp, in december 2014 het schepencollege voor één agendapunt depanneerde, nam de partij gisteren en allicht ook volgende week deel aan het schepencollege van de structureel onbestuurbare gemeente.

Begin november 2014 is Denderleeuw (CD&V, N-VA en Open Vld) onbestuurbaar verklaard door sp.a, CD&V en een onafhankelijk raadslid.

In december vorig jaar depanneerde Vlaams Belang al eens het schepencollege voor één agendapunt: een schepen kon niet meebeslissen over een bouwvergunning omdat de aanvrager een familielid was.

Afgelopen woensdag nam VB-raadslid Danny Bourgeois deel aan de volledige zitting van het college omdat één schepen afwezig was wegens ziekte. Daardoor was het college niet meer in aantal, aangezien de CD&V schepenen de collegezittingen niet meer bijwonen sinds de gemeente onbestuurbaar verklaard werd. "Wellicht zal het Vlaams Belang ook volgende week het schepencollege bijwonen", zegt fractieleider Kristof Slagmulder. "Dankzij het Vlaams Belang konden heel wat vergunningen en dergelijke tijdig goedgekeurd worden. Bij niet-goedkeuring van deze punten zouden burgers anders in de problemen kunnen komen."

"Strategisch spel"

Vlaams Belang zegt dat ze sinds de crisis elk punt beoordelen op basis van de inhoud. "We doen niet mee aan het strategisch spel van CD&V en sp.a, want niemand wordt daar beter van. De Denderleeuwse bevolking wordt meer en meer slachtoffer van de hele situatie."
 
De partij roept de drie CD&V-schepenen (nogmaals) op om mee te besturen, of naar de oppositiebanken te verhuizen. "Het kan niet zijn dat ze niet naar het college komen, maar wel een royale wedde opstrijken zonder daarvoor verantwoordelijkheden op te nemen." Uit gegevens van de gemeente Denderleeuw blijkt dat de drie CD&V-schepenen voor de maand april een netto maandloon tussen 2.015 en 2.561 euro ontvingen.

'Dankzij het Vlaams Belang konden heel wat vergunningen en dergelijke tijdig goedgekeurd worden'

Kristof Slagmulder, fractieleider Vlaams Belang

Extra zitting

Volgende week donderdag kent de saga in Denderleeuw een nieuw vervolg, want dan roept sp.a een extra gemeenteraad bijeen, voorafgaand aan de geplande gemeenteraad. Op die extra zitting wil sp.a het raadsbesluit over het vaststellen van de onbestuurbaar intrekken, om dan opnieuw de onbestuurbaar uit te roepen. Op die manier moet de gouverneur allicht opnieuw een bemiddeling opstarten en komt de lopende procedure voor de raad van state zonder voorwerp te zitten. 

Op de gemeenteraadszittingen in Denderleeuw worden amper nog punten goedgekeurd. Dat leidt tot steeds meer protest. Nadat eerder al ambtenaren in een open brief hun bezorgdheden uitten, en de brandweer protesteerde bij de start van de zitting, uitten begin juni verschillende verenigingen en organisatie hun ongenoegen.