Controleartsen verzuipen zelf in het werk

Thinkstock
De adviserend artsen van de mutualiteiten moeten langdurig zieken opnieuw aan de slag krijgen, maar ze zien het zelf ook niet meer zitten. Dat bericht De Standaard vandaag.

De federale regering zet zwaar in op re-integratietrajecten om langdurige zieken weer naar werk te begeleiden. In zo'n traject gaat een bedrijfsarts of een controlearts van het ziekenfonds in samenspraak met de langdurig zieke op zoek naar een job die hij of zij wél nog kan uitvoeren, al dan niet deeltijds.

Het probleem: de adviserend artsen van de mutualiteiten kunnen het niet meer bolwerken. "Er zijn te weinig artsen, er is onvoldoende administratieve ondersteuning, de informatica loopt mank en er zijn eindeloze registraties", stellen de artsen in een gezamenlijk manifest aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Volgens De Standaard gaat het zover dat steeds meer artsen van de mutualiteit op dit moment zelf thuis zitten of dreigen uit te vallen.
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • lieve vanderstraeten

  als uw loon bijna hetzelfde is als degene die een uitkering krijgen of dop of ziekenkas, zou je wel zot zijn om niet om de ziekenkas te gaan staan.

 • Sylvia van Geertruyden

  Bij spuien van kritiek: een controlearts die gestuurd wordt vanuit de bedrijfsgeneeskunde is geen adviserend arts van het ziekenfonds. Dit betreft de adviserend geneesheren vh ziekenfonds. En willen jullie niet dat de personen met lichte aandoening die wél terug aan het werk kunnen, gestimuleerd worden én begeleid worden naar de arbeidsmarkt, zodat diegene met zware gezondsheidsproblemen financieel gedekt kunnen blijven door het ziekenfonds?

 • rik lagrou

  er is een verschil tussen controle dokter mut die ieder ziet soms 100 mensen in 1 voormiddag (die meer dan 1mnd ziek is) dan die van werkgever die soms dezelfde dag langskomt en voor wekgever werkt!!

 • eddy vermeir

  Hier in het Dendermondse is er ook ene die zijn benen van zijn gat loopt om zoveel mogelijk controles te doen en dat heeft hem nog geen windeieren gelegd want hij koopt hier alles op dus eigenlijk geen sukkelaar ondanks hij vroeger weinig werk had!

 • Erik Neyt

  Hier bij ons in de streek is er echt een tekort aan huisartsen,na een bezoek aan hospitaal voor foto,de huisarts laten komen,en hij is geweest om...2300h.Heeft gewoon geen tijd,ik kan bij een arts gaan in een gemeente die ongeveer 10 km van hier is,maar die wil niet naar huis komen mocht dit nodig zijn.