Contraterreurexpert naar Raad van State na annulering terrorismeconferentie

Contraterreurspecialist Claude Moniquet.
Photo News Contraterreurspecialist Claude Moniquet.
Contraterreurexpert Claude Moniquet is naar de Raad van State gestapt na de annulering van een conferentie in Verviers waarop hij woensdag het woord zou voeren. De Raad van State moet oordelen of het conferentie-debat terecht afgelast werd, zei Moniquet op een persconferentie.

"Woensdag maakte de burgemeester van Verviers gewag van vage bedreigingen tegen de ordediensten, maar niet specifiek tegen dit evenement", aldus de deskundige. De conferentie was georganiseerd door het Centre Jean Gol en had als thema de strijd tegen radicalisme en terrorisme. Ze werd uitgesteld tot 30 september.

Het dreigingsniveau was door het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) als hoog ingeschat voor de conferentie, maar er waren maatregelen genomen om ze te laten doorgaan. Uiteindelijk werd ze afgelast, volgens de politie als gevolg van de berichtgeving van de krant La Dernière Heure over een feestje dat gehouden zou zijn tijdens de autopsie op de lichamen van de twee jihadisten die in januari in Verviers werden doodgeschoten. "De politie is het doelwit van een zwaardere dreiging" door de publicatie van dit artikel, had commissaris Jean-Luc Winkin uitgelegd.

De fractieleider van MR in het federale parlement, Denis Ducarme, en Moniquet benadrukten op de persconferentie "het belang van onze fundamentele waarden en vrijheden".