Constructiefout ontdekt in kerncentrale Tihange 3

AFP
Engie Electrabel heeft een constructiefout ontdekt bij kernreactor 3 in Tihange. Het zou gaan om afwijkingen aan het staal van het gewapend beton, dus aanwezig sinds de bouw. Dat schrijft Le Soir en wordt bevestigd door Engie Electrabel zelf. "De analyse is bezig en er kan in dit stadium nog geen enkele conclusie getrokken worden", zegt de uitbater.

Tihange 3 ligt al sinds 30 maart stil. Medio juni paste Engie Electrabel de onderhoudsagenda van de kerncentrales aan, waardoor Tihange 3 nog tot eind september buiten dienst zal zijn omwille van de betonproblemen in het niet-nucleaire gedeelte die Engie in april had vastgesteld. Het gaat om betondegradatie aan de plafonds van de lokalen waar zich secundaire veiligheidssystemen bevinden. 

Ook bij Doel 3 zijn deze problemen vastgesteld en Tihange 2 en Doel 4 zullen nog gecontroleerd worden. Doel 1 en 2 en Tihange 1 hebben een ander design en zijn niet betrokken.

Afwijkingen

Bij de analyse van het beton van het plafond van Tihange 3 stelde Engie Electrabel niet alleen betondegradatie vast, aldus de krant. Tests gaven ook "afwijkingen van het staal van het gewapend beton, aanwezig sinds de bouw van het gebouw" aan. Een deel van het staal werd niet geplaatst zoals voorzien, en dit zou potentieel nefast kunnen zijn voor de sterkte van het gebouw. "We veronderstellen dat het staal verschoven is bij het gieten van het beton", zegt een woordvoerster.

Er wordt nu berekend of de weerstand van het gebouw nog voldoende is, bijvoorbeeld bij een vliegtuiginslag. Het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) is op de hoogte. "De reactor zal pas kunnen herstarten wanneer de analyses zullen aantonen dat de sterkte gegarandeerd is." Engie stelt momenteel nog 30 september voorop als datum van de herstart, maar dat kan nog veranderen.

Diepgaand onderzoek

Kamerlid Jean-Marc Nollet (Ecolo-Groen) kan er met zijn verstand niet bij dat men het ooit heeft aangedurfd de kerncentrale van Tihange op te starten. Hij wijst erop dat er in elk van de drie reactoren constructiefouten zijn ontdekt. "Dit is geen wasknijperfabriek. Het gaat om de nucleaire sector, de gevaarlijkste industriële sector op ons grondgebied", reageert Nollet. Hij vraagt dat bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) een diepgaand onderzoek bestelt naar Doel 4 en Tihange 2.

"Vandaag liggen vier van de zeven reactoren in België stil. Dat zijn er meer dan wanneer de wet van 2003 op de sluiting van de kerncentrales volgens de letter zou zijn gevolgd. We zijn bezig uit kernenergie te stappen in chaos, in plaats van volgens de wet", aldus Nollet, die zich zorgen maakt over de mogelijkheid van Engie om de investeringen en noodzakelijk onderhoud te kunnen financieren.
35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Tamsyn

  Factuur verlagen, Koenraad Praille? En wie gaat die tientallen miljarden voor nieuwe kernreactoren dan betalen?

 • Geert Tamsyn

  Hans Molenbeek, “onze” kerncentrales zijn ook Frans, dat maakt geen enkel verschil uit. Stroom invoeren doen we trouwens niet omwille van capaciteitsproblemen, er is in ons land meer dan productiecapaciteit genoeg, maar omdat het goedkoper is. Een oplossing voor het kernafval is er niet en zal er nooit zijn, hoeveel geld je daar ook in steekt.

 • james vroman

  doe een inzamelactie voor nieuwe centrales ...

 • Hans Molenbeek

  “Ja maar in de winter toen onze centrales stil lagen hadden we toch ook geen probleem? Dat bewijst dat we zonder kernenergie kunnen”. Stop maar met dromen, toen hebben we stroom aangekocht uit Frankrijk. Van, inderdaad: kerncentrales in Frankrijk. Ga voor groen en zet een nieuwe kerncentrale. En steek al dat geld van die discussies in onderzoek naar een oplossing voor het afval.

 • Koenraad Praille

  Het is tijd dat de overheid nieuwe centrales gaat bouwen nu ze de oude rommel hebben verkocht aan de fransen! Dan kan de overheid onze factuur verlagen, concurentie aanzwengelen en milieu vriendekijke énergie leveren!