Conservatieve christelijke partij houdt eerste congres

De Vrije Christen Democraten, een onafhankelijke partij die in maart 2009 het levenslicht zag, houdt komende zaterdag haar eerste nationaal congres in Mortsel. De partij zal er haar tien speerpunten toelichten.
 
Abortuswet terugschroeven
Het eerste congres met de slogan "Sociale rechtvaardigheid begint in de moederschoot", snijdt onder meer het abortus- en preventiebeleid aan, alsook de tien speerpunten waarop de nieuwe partij zich wil profileren.
 
Zo streeft de VCD er onder meer naar om de abortus-, euthanasie- en echtscheidingswetgeving terug te schroeven. Ze staat ook voor een effectieve bestraffing van misdrijven, zonder gedoogbeleid inzake porno, drugs en gokken en wil een sociaal-economische maatschappij met een kleinere kloof tussen rijk en arm.
 
2.000 stemmen
De partij kwam bij de laatste regionale verkiezingen in 2009 op in West-Vlaanderen en haalde er 2.000 stemmen. "Het is de bedoeling om bij de volgende nationale verkiezingen de kiesdrempel van 5% te halen, al zal dat in een beginfase met een lijstverbinding of een kartelvorming moeten", aldus voorzitster Agnes Jonckheere.
 
De conservatieve VCD is ontstaan uit een onvrede waarmee naar eigen zeggen CD&V ethische thema's benadert, zo staat op haar website te lezen, en wil een christelijk alternatief geven voor CD&V. (belga/tw)