Conner Rousseau (sp.a) als eerste bij de koning: “Het gaat niet over Vlaanderen versus Wallonië, rechts versus links”

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau - opnieuw op sneakers - met koning Filip.
BELGA Sp.a-voorzitter Conner Rousseau - opnieuw op sneakers - met koning Filip.
Sp.a-voorzitter Conner Rousseau is vanmorgen als eerste partijvoorzitter van de dag ontvangen op het paleis. Rousseau - opnieuw op sneakers - wilde zich niet uitspreken over zijn voorkeur voor een coalitie, maar benadrukte de nood aan oplossingen. Hij wil “een sociale ommekeer”, maar ziet “een communautaire carrousel” niet ziten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Je krijgt het thuis niet aan de mensen uitgelegd dat er geen meerderheid is voor een regering, maar ook geen meerderheid voor verkiezingen”, aldus Rousseau voor het binnengaan. “Maar wat dan wel? Het mag nu niet meer over samenstellingen gaan, over Vlaanderen versus Wallonië, over rechts tegen links. Het moet nu gaan over hoe we naar een sociale ommekeer gaan in dit land, en hoe we naar oplossingen gaan. We zullen dat nu bespreken met de koning.”

Rousseau wilde ook na afloop van zijn audiëntie geen uitspraken doen over een mogelijke coalitie. Volgens hem is nog veel te weinig gesproken over de inhoud. “Er is absoluut nog niet hard genoeg geprobeerd”, aldus de sp.a-voorzitter. Hij erkende wel dat er “constructiefouten” in ons land zitten, “maar niet alleen wat betreft Vlaanderen en Wallonië. Ook op vlak van het klimaatbeleid, pensioenen en inkomens van de mensen en gezondheidszorg hebben we gezien dat het overlaten aan rechts alleen niet lukt. We gaan niet op een communautaire carrousel stappen waar we het einde niet van weten”.

“Wij zijn sp.a en zij zijn PS”

Rousseau werd om 9 uur op het paleis ontvangen voor de start van de tweede dag van politieke consultaties nu de formatie helemaal vast zit en de oorlog tussen PS enerzijds en CD&V en N-VA anderzijds. PS-voorzitter Paul Magnette verweet CD&V en N-VA vanmorgen nog dat ze “onwaarheden en persoonlijke aanvallen” verspreiden. Vormt sp.a een front met de PS? “Wij komen absoluut goed overeen, maar wij zijn sp.a en zij zijn PS”.

Koning Filip zal morgen normaal gezien opnieuw iemand het veld in sturen om de mogelijkheden af te tasten. Of dat de sp.a-voorzitter kan zijn? “Ik heb voor niets gesolliciteerd”, zei Rousseau.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez bij aankomst aan het koninklijk paleis in Brussel.
BELGA MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez bij aankomst aan het koninklijk paleis in Brussel.

Bouchez: “Geen dossiers toevoegen die zaken nog complexer maken”

Om 10 uur kwam MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez naar het paleis. Wie nu “luidruchtige verklaringen” aflegt, helpt de zaken niet vooruit, aldus de voormalige informateur. Volgens Bouchez is er nog altijd “een oplossing mogelijk”: “Er is altijd een weg voor wie de wil heeft. Het heeft geen zin om te dramatiseren, maar het is wel hoog tijd om te handelen.” 

Volgens Bouchez zijn er geen “taboes”, maar hij voegt er meteen aan toe dat “we de zaken vandaag niet nog moeilijker moeten maken door dossiers toe te voegen die de zaken nog complexer maken”, verwijzend naar het communautaire. Bouchez heeft tijdens zijn informatie-opdracht naar eigen zeggen zelfs “geen enkele communautaire eis” gehoord. “Iedereen is akkoord dat er een modernisering van de staat nodig is, zodat het land goedkoper en efficiënter kan functioneren, maar dat zal niet in enkele dagen lukken. Er moet een serieuze denkoefening opgestart worden om in 2024 klaar te zijn. Dat op voorhand willen doen is geen deel van de oplossing en zal alles alleen maar vertragen.”

“Premier niet gijzelen”

Op de vraag of er een noodbegroting moet komen zei de MR-voorzitter dat er ook een meerderheid nodig is om de uitvoering van die begroting te verzekeren. De MR-voorzitter vindt het ook geen goed idee om premier Sophie Wilmès, een partijgenote van hem, het veld in te sturen met een opdracht rond de regeringsvorming. “Men moet de premier niet gijzelen”, aldus Bouchez. 

Om 11 uur volgden de covoorzitters van Ecolo Rajae Maouane en Jean-Marc Nollet bij koning Filip.  Na hun audiëntie wilden Nollet en Maouane niet veel kwijt over de politieke toestand van ons land. “De situatie is in elk geval delicaat”, zei Nollet. Volgens hem zijn er nog oplossingen mogelijk. Ook over het communautaire kan er volgens Nollet gesproken worden. “Waarom niet?”, aldus de Ecolo-voorzitter.

Gisteren passeerden al cdH-voorzitter Maxime Prévot, Groen-voorzitster Meyrem Almaci en N-VA-voorzitter Bart De Wever bij de koning. Morgen worden achtereenvolgens Paul Magnette (PS), François De Smet (Défi), Joachim Coens (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open Vld) op het paleis verwacht. Mogelijk weten we nadien wie de opvolger wordt van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V).

Covoorzitters van Ecolo Rajae Maouane en Jean-Marc Nollet.
BELGA Covoorzitters van Ecolo Rajae Maouane en Jean-Marc Nollet.

Lees ook: 

Magnette verwijt Geens en De Wever “onwaarheden en persoonlijke aanvallen”

Dalle vlijmscherp voor Magnette: “Hij gedraagt zich als saboteur van het systeem”

Onze opinie. Het is ver gekomen dat de voorzitter van een Vlaams-nationalistische partij bijna smeekt om België te besturen met zijn aartsvijand (+)
108 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Kaya

  De samenleving is geïndividualiseerd. Ikke en de rest kan stikke. De anderen mogen in miserie leven, zo lang ik maar mijn dikke nek kan uitsteken en boven anderen uittronen. Je merkt dat dus ook in de politiek. NVA is groot geworden door te polariseren. Vlaams Belang leeft helemaal in de wolken, maar overtuigt de Vlamingen die beantwoorden aan de beschrijving hiervoor. Pas later zullen onze kinderen spuwen op dit deel van Vlaanderen. Hopelijk komen die nooit aan de macht.

 • vanaeken jokke

  Ze blijven blind voor het probleem De Vlamingen betalen om de Walen in leven te houden maar moeten zwijgen en doen wat de Walen willen.In 1830 hadden de Walen er geen problemen mee dat er jaarlijks In Vlaanderen mensen stierven van honger.Dat is de SOLIDARITEIT van de Walen het toverwoord als het om de Vlaamse miljarden gaat Tom Faes.Het zijn en blijven profiteurs wij moeten in Vlaanderen inleveren zodat zij in hun hangmat kunnen blijven hangen.Ze gingen Vlaanderen voorbij steken.

 • Rene Philips

  Met uwe kinderpraat en steeds weer hetzelfde herhalen gaat ge rap uitgepraat zijn.

 • Philippe Vander Haeghen

  Na de zachte winter vallen de eikels wel heel vroeg uit de bomen...

 • frans Venloo

  De koning speelt mee met deze politiek achter de schermen .Zo begint het meer en mee r over te komen .Een koning is koning van alle Belgen en dit is niet het geval in deze politiek na de verkiezingen.