Congolese president Tshisekedi tekent samenwerkingsovereenkomst tijdens bezoek aan Antwerpse diamantsector

De Congolese president Félix Tshisekedi bezocht vandaag de Antwerpse diamantwijk en tekende daar ook een samenwerkingsovereenkomst.
Photo News De Congolese president Félix Tshisekedi bezocht vandaag de Antwerpse diamantwijk en tekende daar ook een samenwerkingsovereenkomst.
De Congolese president Félix Tshisekedi bezocht vandaag de Antwerpse diamantwijk. De CEO van het Antwerp World Diamond Centre nam hem mee achter de schermen van de sector. Er werd ook een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

De diamantwijk aan het Antwerpse Centraal Station was vanmorgen de eerste stop van de Congolese president tijdens zijn daguitstap naar de stad. Later staan ook nog een boottocht in de haven en een bezoek aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde op het programma. In de diamantwijk werd president Tshisekedi verwelkomd door Antwerps gouverneur Cathy.

De Antwerpse diamantsector hoopt dat de nieuwe machthebber een impuls zal geven aan de diamanthandel tussen Congo en België. Die was in voorbije jaren onder druk komen te staan door politieke strubbelingen. "President Tshisekedi wil met het nieuwe bewind focussen op meer transparantie en traceerbaarheid van mineralen en Antwerpen is hiervoor de geknipte partner", zegt Ari Epstein, CEO van koepelorganisatie AWDC. "Dankzij onze competitieve markt en ons transparant businessmodel kunnen we toegevoegde waarde bieden voor DRC, hun diamantsector en de ambitie van de nieuwe president.”

Congo is het tiende grootste diamantproducerende land ter wereld en 40 procent van die ruwe diamant gaat naar Antwerpen. “Dat willen we naar omhoog”, zegt Epstein. De Antwerpse sector wil het verschil maken door dankzij haar expertise op een transparante en correcte manier de prijs van de diamanten te bepalen. Vanuit Congo vertrekt voornamelijk “industriële diamant” die geschikt is voor bijvoorbeeld medische toepassingen en computertechnologie.

Memorandum 

Om de samenwerking tussen beide landen op vlak van diamant nieuw leven in te blazen, tekenden de president en het AWDC woensdag een “memorandum of understanding”. De focus ligt op informatie-uitwisseling en technologische vernieuwing. Het reeds bestaande programma waarbij Congolese ambtenaren in Antwerpen opleidingen volgen over onder meer waardeschattingen en administratieve processen, wordt verder uitgebreid.

Tijdens het bezoek, dat er op vraag van de Congolese president zelf kwam, bezocht hij ook nog het Diamond Office, het gradinglaboratorium HRD en een tenderfaciliteit, waar diamanten te koop worden aangeboden.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  En... hoeveel geld is em komen vragen ?

 • diane colman

  Ja ik vertrouw dat zaakje niet.... hopelijk heb ik het mis.

 • Annie Broeckx

  Daarom hangen ze als vliegen aan zijn slippen,diamant,goud,ertsen,ed.Op dat gebied hebben politiek,vakbond en bedrijfsleven een gezamenlijk doel,profiteren.

 • David De Grey

  Welke dubieuze constructies zullen hier terug uit voortvloeien... Ze moeten toch ergens naartoe met hun bloeddiamanten