Congolese president sinds zondag op "privébezoek" in België

Archiefbeeld: president Félix Tshisekedi tijdens zijn bezoek aan de Antwerpse diamantsector in september vorig jaar.
David Legreve Archiefbeeld: president Félix Tshisekedi tijdens zijn bezoek aan de Antwerpse diamantsector in september vorig jaar.
De Congolese president Félix Tshisekedi is zondag in Brussel aangekomen voor een "privébezoek" van een tiental dagen, net nu zijn coalitie zich in zwaar weer verkeert. Dat meldt de Congolese nieuwssite Congo Indépendant. Een zeer goede bron bevestigt het nieuws aan Belga. Vorige week, naar aanleiding van de 60e verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid, sprak de Belgische koning Filip nog zijn diepste spijt  uit over de Belgische wandaden in Congo.

Volgens de Congolese nieuwssite is Tshisekedi in België voor een medische check-up, en zal hij ook Belgische en Europese politici zien. 

Sinds begin vorig jaar leidt Tshisekedi het land, maar dat moet hij doen in een ongemakkelijke coalitie met zijn voorganger Joseph Kabila. De aanhangers van de vorige president heeft een ruime meerderheid in de Assemblée nationale, waardoor de president aan handen en voeten gebonden is voor de hervormingen die hij wilde doorvoeren. 

Spanningen 

De voorbije maanden liep de spanning tussen Tshisekedi's achterban en het Front commun pour le Congo van Kabila al regelmatig op. Vorige week werd een nieuwe aflevering toegevoegd aan die spanningen binnen de regering. Buiten de wil om van de machtige katholieke kerk werd Ronsard Malonda aangeduid als nieuwe voorzitter van de kiescommissie Céni. Malonda maakte al deel uit van de vorige kiescommissie, en zal nu dus de volgende stembusgang, van 2023, moeten voorbereiden. Bij middenveld en oppositie is er echter weinig vertrouwen in een eerlijke voorbereiding. Het was immers de kiescommissie die Tshisekedi uitriep tot winnaar, hoewel uit gelekte resultaten bleek dat Martin Fayulu de verkiezingen van eind 2017 met voorsprong gewonnen had.

In zijn speech voor de viering van de onafhankelijkheid had Tshisekedi Belgen en Congolezen gevraagd om samen de geschiedenis van de kolonisatie te herschrijven. In die toespraak had hij België omschreven als zijn "andere Congo", een verwijzing naar de bijna 35 jaar die hij in ons land woonde.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  Dat er in Congo amper ziekenhuisbedden zijn is geen probleem voor de Congolese leiders. Wat de kolonisatie betreft heeft Tshisekedi gelijk. Hoog tijd dat men de heroïsche leugens vervangt door de waarheid.

 • Christine Laevers

  Ik vind dat alle Congolezen in eigen land ook een privé-bezoek moeten kunnen brengen aan een deftig ziekenhuis om de nodige medische zorgen te kunnen ontvangen.

 • Gino Sinnesael

  Heeft de Congolese president ook een privé-coronaregeling, net zoals de 5 vliegtuigen Belgische Marokkanen die werden gerepatrieerd? Wat met de honderden 'gewone' Belgen die wereldwijd nog steeds door corona vastzitten en hierdoor vele extra kosten hebben?

 • ronan vanderstukken

  Hoe geraakt hij binnen in belgie in corona tijd , Reizen is toch verboden voor niet europese landen .

 • Annelies Van Craenenbroeck

  Die presidenten zouden nu beter ook aan staycation doen ipv plezierreisjes te maken!