Congolese oud-vicepresident Bemba wil na vrijlating terugkeren naar België

Archieffoto.
REUTERS Archieffoto.
De Congolese oud-vicepresident Jean-Pierre Bemba wordt vrijgelaten. Vorige vrijdag sprak het Internationaal Strafhof Bemba in beroep vrij voor oorlogsmisdaden die zijn militie volgens de aanklacht vijftien jaar geleden beging in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Bemba had een verzoek ingediend om naar België, waar zijn familie woont, teruggebracht te worden. In eerste aanleg was hij in 2016 nog veroordeeld tot achttien jaar cel.

De rechters in beroep oordeelden bij meerderheid dat het vonnis in eerste aanleg omtrent specifieke moorden, verkrachtingen in plunderingen in te algemene termen was opgesteld en niet de aanklachten weerspiegelde waarvoor Bemba was veroordeeld.

Bovendiende meende de beroepskamer van het Internationaal Strafhof dat de rechters in eerste aanleg het verkeerd voor hadden dat de Congolees niet de denkbare maatregelen had genomen om misdaden door zijn Mouvement de Libération de Congo (MLC) in de Centraal-Afrikaanse Republiek te verhinderen of te bestraffen.

Hoewel hij in die zaak dus vrijgesproken werd, moest Bemba mogelijk nog een straf uitzitten in een andere zaak, die draait rond de intimidatie van getuigen. Die procedure loopt nog, maar Bemba zat de maximumstraf die hij daar riskeert (vijf jaar) eigenlijk al uit, waardoor de rechters beslisten dat Bemba vrij mag komen. 

MLC

Bemba is de zoon van een rijke zakenman die nauwe banden had met de vroegere dictator Mobutu Sese Seko. Met de steun van Oeganda richtte hij in 1998 de rebellengroep MLC op. Na de Tweede Congo-oorlog (1998-2003) werd Bemba een van de vier vicepresidenten onder Joseph Kabila, die zijn in 2001 vermoorde vader had opgevolgd. In 2006 versloeg Kabila Bemba bij de presidentsverkiezingen, en werd Bemba senator.

In de Congolese politieke crisis van de voorbije jaren speelde Bemba's MLC geen rol van betekenis, maar mogelijk kan een Bemba op vrije voeten daarin nog verandering brengen. In Kinshasa is hij een van de populairste politici. 
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan piedfort

  Ook het internationale recht is ondertussen blijkbaar krom en zwicht voor kapitaal

 • andre van de wege

  dat hij daar maar blijft, het is voor oproer te maken dat hij naar hier wil komen.

 • rudolf jacobs

  jaat in brussel zit al genoeg van dat krapuul,wees welkom er kan er nog altijd eentje bij,ze zijn allemaal toch zo graag in het land van de rascisten ,en de ongelovige

 • Febe Chapin

  Dat is wat er gebeurd als je genocide pleegt, die leeg plundert en zo achterlaat zonder een infrastructuur om ze zichzelf te kunnen herstellen. Congo is op ons geweten.

 • Luc Scheepers

  Alweer een belg erbij. En natuurlijk zijn we allemaal blij!!!