Congoboot Charlesvilles te koop voor symbolische euro

AFP
De met sloop bedreigde Congoboot Charlesville, die tot voor kort gebruikt werd als jeugdherberg in het Duitse Rostock, maakt volgens Watererfgoed Vlaanderen toch nog een goede kans om gered te worden. Geïnteresseerden krijgen van de Duitsers één week de tijd om een concrete verbintenis aan te gaan om de boot te komen halen en in België te bewaren.

De koepelorganisatie heeft van de bevoegde Duitse cultuur- en monumentenzorgautoriteiten een voorstel gekregen om het schip, de laatste nog bestaande Antwerpse Congoboot, door een of meerdere Belgische partijen te laten overkopen voor het symbolische bedrag van 1 euro.

Eric Van Hooydonk, voorzitter van Watererfgoed Vlaanderen, ontdekte enkele dagen geleden dat de Charlesville op een Duitse erfgoedlijst staat en dus niet mag verkocht of gesloopt worden. Nochtans had de stad Rostock de geldkraan dichtgedraaid voor de jeugdherberg die er de voorbije jaren in gevestigd was en was het schip intussen verkocht aan een schroothandelaar die het weldra zou wegslepen.

"Ik heb daarom dinsdag een ingebrekestelling bezorgd aan alle betrokken partijen en overheden", zegt Van Hooydonk. "Daarop heb ik het hoofd van Monumentenzorg van de Duitse deelstaat in kwestie aan de lijn gekregen, die me garandeerde dat het schip dan toch niet verkocht, laat staan gesloopt zou worden. Een Belgische overnemer die het schip weer naar ons land wil brengen en zich wil engageren voor het behoud ervan, kan de Charlesville nu kopen voor 1 euro."

Watererfgoed
De voorbije jaren voerden Watererfgoed Vlaanderen en andere sympathisanten al verscheidene acties om de Charlesville terug naar Antwerpen te halen. "Het is dan ook een echt internationaal topstuk, dat zou passen in het versterken van de band tussen de stad Antwerpen en haar haven", vindt Van Hooydonk. "Ons watererfgoed was lang van een laag niveau en werd slecht bewaard. Daar is door het MAS (Museum aan de Stroom) en het toekomstige Red Star Line museum verandering in gekomen, maar het varend erfgoed moet nog een inhaalbeweging maken."

De Charlesville zou volgens Van Hooydonk samen met de overblijfselen van de Doelse kogge, een in 2000 gevonden middeleeuws schip, perfect passen bij de geplande maritieme site aan het Antwerpse Droogdokkeneiland. De eerdere uitspraken vanuit Vlaamse en Antwerpse overheden dat de terugkeer en restauratie van de Charlesville te duur zouden uitvallen, vindt Van Hooydonk voorbarig. Watererfgoed Vlaanderen stelt zich alvast kandidaat om een haalbaarheidsstudie te ondernemen voor het project.