Conflict aan VRT-top: “Peter Claes pleegde ook overleg met Vlaams Belang”

Peter Claes.
VRT/Phile Deprez Peter Claes.
Peter Claes, directeur Media & Productie van de VRT, had na de verkiezingen van 26 mei 2019 een ontmoeting met Chris Janssens, fractieleider van het Vlaams Belang. De lunchmeeting kwam aan het licht na een controle van de onkostennota's van Claes. Dat hij ze verborgen hield voor CEO Paul Lembrechts en zijn collega's in het directiecomité, wordt hem nu zwaar aangerekend. Dat meldt Apache vandaag op zijn website.

Apache kreeg weet van de 'geheime' ontmoeting van verschillende eensluidende bronnen, luidt het. Dat Claes, zonder medeweten van zijn CEO en van zijn collega's in het directiecomité overleg had gepleegd met de N-VA, was wel al geweten. 

Zijn démarche werd hem aangewreven en was een van de redenen waarom Paul Lembrechts (tevergeefs) zijn ontslag vroeg aan de raad van bestuur. Een gesprek van een VRT-directeur met het Vlaams Belang is nog delicater, aldus Apache. De VRT wil niet reageren. Ook Peter Claes en Chris Janssens reageren niet op de vragen van Apache hierover.

In de omgeving van Peter Claes klinkt het dat de ontmoeting er kwam op vraag van Chris Janssens en dat CEO Paul Lembrechts ervan op de hoogte was. Lembrechts zelf wil dat niet bevestigen. Luc Van den Brande (CD&V), voorzitter van de raad van bestuur, heeft naar eigen zeggen geen weet van het etentje.
137 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Raad van bestuur wordt samengesteld op basis van de politieke verhoudingen, marcel mampaey. Het is die bestuursraad die de managers bij de VRT aanstelt. Dus je opmerking houdt geen steek. Ambtenaren moeten bovendien wel uitkijken wat ze in hun vrije tijd doen. Wanneer de top van de belastingen gaat eten met de CEO's van grote bedrijven. Burgemeesters gaan eten met projectmanagers. Dan is dat geen onschuldig privaat tijdverdrijf. Bij burgemeesters uit Gent en Antwerpen er terecht kritiek op.

 • ka Van der Linden

  respect voor VB en dhr Claes.

 • vanaeken jokke

  In zijn vrije tijd doet en laat men wat men wil Gino Denil als Claes word uitgenodigd voor een gesprek of een etentje doet hij daarmee wat hij wil.Daar heeft Lembrechts geen zaken mee dat hij met NVA of VB omgaat,Of moet zijn bloedrode ceo Lembrechts eerst toestemming geven.Lembrechts is te plat kan de slimmere Claes niet de baas dat is de reden bang voor zijn postje.Dan zijn alle valse middelen goed om iemand op een zijspoor te zetten herinner u Crombez en BBI inspecteur zaak De Gucht.

 • marcel mampaey

  Gino Denil u heeft nu eens perfect uitgelegd wat de spa al tientallen jaren gedaan heeft. word het eens geen tijd de de echte verhoudingen van de verkiezingsuitslag in tientallen overheidsinstellingen aangepast worden.

 • Lilianne Van Neylen

  Ik dacht dat wij in dit democratisch land nog altijd mogen spreken met wie we willen? Ondertussen een VRT top, met ons belastinggeld betaald, die massaal de “paraplu” opentrekt. Wat een farce!