Confederalisme? "Jamais" met Di Rupo

EPA
Met de PS wordt er niet onderhandeld over confederalisme. "Jamais", zo maakt voorzitter Elio Di Rupo in een interview met de krant De Tijd nogmaals duidelijk. "Het confederalisme betekent dat je federaal niets meer samen doet, of toch bijna niets meer. Dat kunnen we niet aanvaarden. Wat is het cement dat ons land samenhoudt? Dat is het gevoel van velen dat ze Belg zijn. Dat gevoel is er op een specifieke, Belgische manier. Maar het is er wel", zo stelt Di Rupo.

Het tweede "cement" in België is de sociale zekerheid, aldus de PS-voorzitter. "De sociale zekerheid garandeert de solidariteit tussen het noorden, dat rijker is, en het zuiden, waar de problemen groter zijn. Als die sociale zekerheid in twee wordt gesneden, ontploft het land. Zo simpel is het.”

Di Rupo ontkent dat de PS zelf stiekem het confederalisme aan het voorbereiden is, zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever beweert. "Hij slaagt erin mensen te doen geloven dat anderen willen wat hij wil. Maar het klopt niet. Dat wij het confederalisme zouden voorbereiden, is een fantasie die enkel in het hoofd van Bart De Wever bestaat.”

De PS zou liever niet besturen met N-VA, dat volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois weer volop de kaart van het confederalisme wil trekken. Maar of Di Rupo met de N-VA aan tafel moet, hangt volgens hem eerder af van de andere Vlaamse partijen. "Hoe belangrijk vinden zij het dat de N-VA mee bestuurt? Willen Open VLD en CD&V er de N-VA per se bij? Of zijn ze bereid een coalitie zonder haar te vormen?”
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric debanne

  Ik voel me al lang geen Belg meer ! Zou je nog ??? Ik ben een echt vurig Vlaming vanaf nu . Belg zijn wat is dat nog ? Niets !!!

 • Chris Devlaeminck

  @Gino Denil. Ik ben Vlaming, Europeaan en Wereldburger. Maar sommigen hebben als Vlaming zo'n laag zelfbeeld dat ze een België willen met de Walen erbij die de taal van Molière spreken. Jij vindt het waarschijnlijk jammer dat het de politiek dominante Franstalige bourgeoisie in de 18de eeuw niet gelukt is Vlaanderen te verfransen.

 • Gino Denil

  Ben Vlaming, Belg, Europeaan en Wereldburger. Met minder ben ik niet tevreden. Maar sommigen hebben niet meer nodig dan alleen Vlaming. Zelfs als het met de 19e eeuwse Bokrijk identiteit is. Maar niet iedereen stelt zijn grenzen zo beperkt.

 • Mohamed Halmaoud

  Ok voor splitsing, maar dan moeten alle politiekers met terugwerkende kracht gescreend worden en alle gelden teruggegeven worden aan de bevolking.

 • Paul Cools

  Wat voor een land is dat hier waar rijke vlaamse industrielen de belastingen ontwijken, de sociale zekerheid onder druk zetten, het volk bedriegen. Vlaanderen rechts? wacht tot ze ervaren waartoe NVA in staat is en ze zullen moeten betalen voor de "Fornuisdemocratie" van de vlaamse elite. Wacht tot hun kinderen niet de juiste scholing krijgen, wacht tot ze hun ouderen financieel moeten ondersteunen.