Concertzalen voeren strijd tegen rokers op

thinkstock
Sigarettenrook helemaal weren uit concertzalen lukt moeilijk, ervaren de uitbaters. Met Kom op tegen Kanker stampen ze een actie uit de grond, berichten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Terwijl het redelijk goed lukt om in de meeste cafés het rook­verbod af te dwingen, stellen controleurs van Volksgezondheid het vaakst problemen vast bij evenementen en festivals in gesloten ruimtes. "Vorig jaar hebben we bij 22 procent van die controles pv's moeten opstellen", zegt Paul Van den Meerssche. "Behalve over de concertzalen spreken we dan ook over fuiven."

Kom op tegen Kanker werkt intussen aan een actie die de sigaretten definitief moet bannen uit de concertzalen. "We zijn volop bezig om alle partijen te verzamelen", zegt algemeen directeur Marc Michils. "De ­bedoeling is de campagne te richten op jongeren en het positief te benaderen: eigenlijk is roken compleet achterhaald. Je hebt het niet nodig om je uit te leven. Die boodschap werkt aanvullend bij het verbod, en zo'n strategie kan werken om gedrag te veranderen."
De campagne wordt volgend jaar zichtbaar.
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danki Kristiaan

  Een rokers plaats maken in de zaal waar de rokers het concert kunnen blijven volgen ,want deze mensen hebben ook betaald voor dat concert

 • Frans Dedokker

  Dat niet rokers dan thuis blijven..

 • Luc Cuypers

  Ze kunnen beter strijd voeren tegen snuivers !

 • Thomas Anderson

  Café houder en eis dat hij de wetgeving volgt en de personen doet stoppen of buitengaan.Ze hebben een naam voor zo een mensen azijnpissers ik ben geen roker maar ik kan gerust verdragen als er iemand een sigaretje wil rooken op concert of jointje!

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Roken is een persoonlijke beslissing.... maar WAAR je rookt is verschillend daar men niet rokers verplicht ook hun rook op te snuiven. Als ik een publieke plaats ben (bv restaurant of café bv of andere) en als iemend rookt klaag ik direct bij restaurant / café houder en eis dat hij de wetgeving volgt en de personen doet stoppen of buitengaan.