Concentratie­scholen niet slechter dan andere scholen

belga
Concentratiescholen, scholen waar veel leerlingen een lage sociaaleconomische status hebben of een alloch­tone achtergrond, zijn even goed als andere scholen. Dat besluit docente ­onderwijskunde Griet Vanwynsberghe (Vives) in een doctoraat voor de KU Leuven. Haar bevindingen staan vandaag in de kranten van Mediahuis.

Vanwynsberghe onderzocht de carrières van ruim tienduizend leerlingen. "Een leerling die naar een concentratieschool gaat, ervaart daar op lange termijn geen ­nadeel van, bijvoorbeeld als we kijken naar de prestatie op wiskunde of het studietraject dat ze afleggen in het secundair onderwijs."

Dat leerlingen nog steeds slechter presteren in het secundair onderwijs ligt dus niet aan hun oude basisschool, wel aan andere factoren zoals hun so­ciaaleconomische achtergrond, klinkt het.

"Uit dit onderzoek blijkt dat ouders geen schrik mogen hebben om voor een concentratieschool te kiezen", aldus Vanwynsberghe.
31 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Hans Hoppe

  Sorry hoor doctoraat of niet, maar ik geloof dat niet !

 • René Lenaerts

  In de prehistorie (jaren 50) vijf jaar lagere school gelopen in lokalen met 1 leerkracht voor drie leerjaren; straffer dan concentratiescholen nu, maar toch heb ik hoger onderwijs afgewerkt zoals ook enkele ander dorpsjongens.

 • Dirk de Grave

  Geweldig nieuws. Dan is de verplichte spreiding niet meer nodig.

 • Lucien Raes

  Is ook vast gesteld in de USA! Voor de eindtermen van het zesde middelbaar is kunnen lezen geen echte noodzaak. Dus iedereen voldoet aan de eindtermen.

 • Paul Boutsen

  Als Marion Van San desnoods een doctoraatsthesis schreef werd ze vergruisd. Deze thesis past wel in het politieke plaatje en moet dus als groot nieuws opgevoerd worden. Benieuwd of Griet haar kinderen naar dergelijke school zal sturen. We zijn in alle geval uit een centrumstad verhuisd om zeker te zijn dat onze kinderen in een normale school met gewone Vlaamse kinderen en waarden zou opgroeien. De jaren die volgden hebben uitgewezen dat dit best wel de slimste zet geweest was!